Thursday 14 January 2010

Slobodna reč gvozdena vrata ne otvara

Ovih dana sam baš razmišljala da se, je li, malo šire obnarodujem. Tako sam gledala gde bih ja to mogla da priključim neki od svojih blogova, da se besplatno reklamiram - da nabacim  nove čitaoce, poboljšam svoj traffic i tako to.



Vidite, ja sam počela da pišem po ovom svekolikom virtuelnom svetu koji je inače surogat svake stvarnosti u nama i mimo nas, iz razloga što mislim da je slobodna reč neprikosnovena i da je to jedan od mojih vrhunskih ideala. Takođe, mislim da upotreba psovki ne treba da se cenzuriše zvezdicama, osim ako se do te mere pojedinac ne cenzuriše ni u stvarnom govoru, u šta čisto sumnjam. Ja to radim samo ako moram, i to kada ostavljam komentare na drugim blogovima. Inače, ako vidim da i sam autor nema ništa sproću psovki, onda i ja zama'nem jezičinom. Hoću reći, kada odem u goste, prilagođavam se domaćinu/domaćici. Da se razumemo, to nisu psovke koje vređaju, nipodaštavaju i umanjuju vrednost nečije ličnosti, već one koje su lajavog karaktera. Ja volim da psujem, iako to nije posledica mog siromašnog vokabulara.

Naravno, svoja mišljenja iznosim direktno, tako da, istina je, umem i da provociram, napadam, ali umem i da pohvalim i motivišem. Računam odrasli umeju da se odbrane, ako im se (ne) brani.

Jedino, istina je ima nešto što i meni bode oči. Ja ne volim da vidim komentare na moje postove koji nemaju blage veze sa onim o čemu pišem u konkretnom postu, osim ako ne predstavljaju nadovezivanje na neki od prethodnih komentara. I ne volim gole emotikone kojih, ruku na srce, do sada nije ni bilo. I ne volim komentarisanje spotova i fotografija, jer ovo nije YouTube, niti su (za sada) fotografije koje sam ja uslikala u pitanju. Fotografije i klipovi su uglavnom samo propratni elementi na mojim blogovima. Ono što volim da vidim to je konstruktivan, duhovit komentar, iza koga se možda krije neki britki um, argumentovana kritika i poziv na diskusiju, ako čitalac uoči potrebu za tim.

Da li sam u poslednje vreme suviše mlada, suviše stara, suviše nepolitički korektna, suviše neobaveštena, suviše neprilagođena, suviše ma šta to bilo, tek vidim, da nikada nismo bliži Ideji = Prosvećenog Apsolutizma.

Jer, ako i hoćete negde da se reklamirate za džabe, onda to znači da ono što pišete, treba da bude prikladno, svarljivo za široki auditorijum, psovke ne dolaze u obzir ni pod tačkom razno, itd. Ako ispunjavate navedeno i šire od toga, onda možete da kandidujete svoj blog na nekoj od lokacija koje se time bave, pa će tamo neki/a XY na osnovu svojih subjektivnih stavova, predrasuda i sl. da odluči da li ste podobni ili niste.

Naslov posta je parafraziranje narodne poslovice - Lepa reč i gvozdena vrata otvara

No, treba se zapitati, šta to zapravo ostavlja vrata otvorenim?!

11 comments:

  1. Šta dalje, fali mi nastavak, šta je bilo, da li si uspela da se reklamiraš. Ostalo se slažem, ne treba komentarisati po svaku cenu ako nemaš šta da kažeš, ali to je samo moje mišljenje, ne znam da li i drugi tako misle.

    ReplyDelete
  2. Što ne pokušaš na Fejsbuku? :P Znam da mi sleduje linč, ali to je bilo jače od mene:)

    Pogledaj ove sajtove, vidim da daju ranking blogova po različitim oblastima, s tim da autor submit-uje svoj blog:) Možda može i da posluži kao reklama, jer se klasifikuje u određenu oblast a drugi te oblasti mogu preteraživati i posećivati blogove.. Nisam se bavila time, ako budeš imala vremana, pogledaj pa javni šta si uradila.

    http://www.blogtopsites.com/how.php
    http://technorati.com/blogs/directory/
    http://www.topbloglists.com/

    Pozdrav

    ReplyDelete
  3. Drage moje dame, pozdravljam vaše komentare!

    Amarilis draga, ovo je samo crocky doživljaja koji se odnosi na brz pregled domaćih ponuđača, tako da nastavka nema, za sada, jer ne želim da ispunjavam bilo čije uslove. :-)

    Draga Mergrey, ti i ja smo upravo sa FB-om pomislile na istu stvar. Dakle, da, moguće je da kao Retka Zverka odem, a ne sa svojim imenom i prezimenom, jer to ne želim. Zahvaljujem ti se na poslatim linkovima. Prečešljaću ih u narednim danima. :-)

    ReplyDelete
  4. Jebeš me blesavog ako danas nisam hteo da pišem o slobodi govora. Eto, danas novinarstvo...bla,bla,truć...(da li sam te već iznervirao ili treba još da se trudim?) A stvarno sam hteo o toj temi, nego sam je ostavio za kasnije, jer mi je omiljena.
    Odličan, britak i jasan tekst, takvi mi se mnogo više dopadaju od onih ,,tinejdžerskih" kako sam ti jednom bacio komentar. Dugo sam i sam razmišljao kako da se izreklamiram, dok nisam shvatio - nije važno koliko ljudi te čita i koliko je onih kojima se to što pišeš dopada, već ko su ti ljudi. Pogledaj onog mučenika Paola Koelja. Džaba njemu što je najčitaniji pisac, kad ti koji ga čitaju nisu Bukvar do pola pročitali. Drž` se ti ćero, čvrstog kursa (ne dinarskog, naravno) i daleko ćeš dogurati, jebo reklamu, reklama je za one nezanimljive.

    ReplyDelete
  5. Raspali ti matori po slobodi govora, tu može da se napravi baš dobra parodija! :-)

    Hvala ti za kritiku posta! Kao što si video, ja pišem o onome što mi je pri pameti, mislim, ako je to pamet, je li, hahahaha?! ;-P Volim ja srcedrapateljno da pišem ponekad i tako to, al' će se potrudim da se pri'vatim tvrdog, mislim kursa.

    Aha, pa Koeljo piše za lovu, a mi pišemo za slavu. Za sada.

    Nego, kad ćemo da se bacimo na alkohol, cigare, lake droge, sex, blud i sve te lepe stvari koje vole mladi, hehehehe? :-P Moram da te provociram, to je jače od mene, jer bez izazova nema ni tvog uspeha!

    Uostalom, i ja sam karakter ko Mark Twain koji je uvek govorio da nije nikakav problem ostaviti duvan, jer on ga je ostavljao toliko puta. ;-)

    ReplyDelete
  6. Ha,ha, pa ta Tvenova mi je omiljena. Da mi je po euro za svaki put kad sam ispao šaramantan i iskoristio dobrog starog Tvena :-).
    Pozdrav, Zveri i pišemo se.

    ReplyDelete
  7. Šta bre evro, čim nam sprovedu Pay-Pal, odma' Support & Donate sa sve simpatičnom kasicom prasicom - Goal $1.000.000! ;-) Ovaj, hvala na drugarskom pozdravu, dobro je da kakvom permutacijom na tastaturi nisam ispala Dveri. :-P Se čitamo! :-)

    ReplyDelete
  8. Ako i dalje hoćeš da se reklamiraš, super je Blogometa - http://blogometa.blogspot.com/, evo i ja se od danas tamo reklamiram :-)

    ReplyDelete
  9. Hvala ti na obaveštenju! Blogometa je odlična zamisao, međutim, za sada me ne interesuje da administriram svoje blogove duplo. Mislim da bi bilo dobro da istrči neki IT-ijevac i pruži rešenje da se (novi) postovi sa priključenih blogova automatski generišu. :-)

    ReplyDelete
  10. Ne znam što sam ovo čitao (sa sve komentarima)? Valjda mi se spava? Ali ako ti je ovo razmišljanje još aktuelno - ima na FB neki štos "networked blogs" - imaš kod mene na blogu... Automatizuje malo stvari...Ništa mnogo pametno, ko' digitalna lopata!

    ReplyDelete
  11. Hvala Miodraže. :-) Usnimila sam tu opciju. Ali mene me nema na FB-u i dalje i ubuduće. ;-)

    ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...