Sunday 31 January 2010

Koliko si ih ima(o)/la do sada?

Nekome je potrebno sekund ili dva da se seti, a nekome su možda potrebni sati i sati da se priseti i prebroji. ;-)

Nemojte da se snebivate da pogledate istini u oči i dobijete egzaktne podatke sa koliko njih ste zapravo imali seksualne odnose do sada, kada se uključi faktor geometrijske progresije.

Prema rezultatima koje sam dobila, a koji zvuče frapantno, imala sam do sada ukupno 20.639.144 indirektna seksualna partnera. Pravo čudo da nisam zapatila virus AIDS-a i riknula od SIDE, s obzirom da ova cifra približno odgovara populaciji ex SFRJ. ;-)

Utvrdite broj vaših indirektnih seksualnih partnera

Cela priča ima veze sa prevencijom od seksualno-prenosivih bolesti (STD).


Ovim postom apelujem na muškarce da shvate da su oni uglavnom prenosioci, dok su žene te koje češće trpe posledice, ali ne isključujem ni obrnuti tok događaja.

Ono što mene beskrajno iritira je činjenica da se u medijima isključivo skreće pažnja i alarmira da žene treba da idu na redovne ginekološke preglede, a muškarci i odlazak kod urologa??? - se nikada nije ni pomenuo!!!

Naravno da žene treba da idu na redovne polugodišnje ili godišnje sistematske ginekološke preglede koji uključuju manuelni pregled, kolposkopski pregled, vaginalni ili abdominalni ultrazvuk i uzimanje briseva sa grlića materice radi analize i utvrđivanja grupe vaginalnog sekreta tj. stepena čistoće vagine (VS) i grupe PAPA. Ja poznajem žene koje od kada su se porodile nisu išle na ginekološki pregled i to je u proseku 7 i više godina. Ili pak one koje su se istraumirale od grubih ginekologa, pa posle nisu ni odlazile na preglede. I to je poražavajući podatak.

Isto tako i muškarci treba da odlaze redovno kod urologa, i tom prilikom urolog će da im ispipa testise da bi utvrdio da eventualno ne postoji hernija (bruh, kila); nategne kožicu (ukoliko muškarac već nije "obrezan") i pregleda penis; opciono uradi ultrazvuk uroloških organa (bubrezi, mokraćni mehur i prostata); po potrebi uradi digitalnu palpaciju rektuma (potrebna je prethodna priprema, tj. pražnjenje creva) - jer je to jedini način da opipa prostatu. Taj deo pregleda nije bolan, ali je neprijatan, zbog psihološkog otpora koji imaju heteroseksualno orijentisani muškarci.

Da se ne lažemo, koliko to muškaraca je u svom životu posetilo urologa, osim kada je penis počeo da im se "raspada" ili su imali problema sa prostatom. Kada muškarci imaju problema sa erekcijom, što je sve češća pojava i među mlađim muškarcima, teško se odlučuju za odlazak kod lekara, jer u Srbiji i dalje vlada fama kao su Srbi veliki ljubavnici. I to je kao neki veliki blam - imati erektilnu disfunkciju. Nema blama, jer nema veće muke za muškarca od suočavanja sa ovim problemom; a kada se suoči, onda može i da se uhvati u koštac sa problemom.

Muškarci treba da znaju da se rak testisa najčešće javlja u dobi od 15 do 40 godine. A sve počinje od tvrde bezbolne kvržice na testisu, na koju mnogi i ne obrate pažnju. Takođe, za muškarce je važno da posle 40-te godine svog života rade jednom godišnje PSA test  - tumorski marker za prostatu.

Ono što je isto tako važno - to je transmisija (sa muškarca na ženu) koju sam pomenula. S obzirom da muškarci često nemaju nikakve siptome određenih oboljenja, te ona samim tim nisu ni vidljiva ili se ne manifestuju, odlazak kod urologa ne treba da bude bauk, već redovna navika osvešćenog muškarca.

21 dan
Stetoskop
JAZAS
Testiranje na HIV

Seksualno prenosive bolesti sa uglavnom nevidljivim siptomima (na početku), ali mogućim kobnim posledicama:
HPV
Hlamidija
Ureaplazma i mikoplazma
Hepatitis B
Hepatitis C - retko, ali se dešava

Seksualno prenosive bolesti

Seksualno obrazovanje mladih




Srbija po broju abortusa druga u Evropi!

Sve o kontracepciji

Naravno, nema razloga da se ustručavate, da u komentarima ne iznesete rezultate svog testiranja i/ili svoje mišljenje na ovu temu. A i da smo naši, naši smo. :-)

6 comments:

  1. Sve je na mestu što si napisala.
    Ja ne mogu da kažem da sam redovan na kontrolama iz prostog razloga što mi se desilo da odem i da me dočeka pitanje - Šta ti fali? Zar mora nešto da mi fali? Umesto da me potapšu po glavi što sam došao, još čine da se osetim neprijatno.
    Ranije nisam išao uopšte,sve dok se neko meni blizak nije razboleo,onda sam drugačije počeo da gledam na te stvari.
    I znam da su žene mnogo osetljivje, to me je dovelo u situaciju da uzimam lekove,a ne znam ni zašto, ali šta sad, ako ona kaže da uzmem, ja joj verujem (za razliku od nekih mojih drugara koji misle da će im otpasti ona stvar ako je namažu nečim).
    Puno korisnih linkova,baš lepo.

    ReplyDelete
  2. Hvala ti druže što si podelio svoj doživljaj odlaska kod urologa. Slažem se da totalna netaktičnost na koju nailaziš u medicinskim institucijama, zaista može da destimuliše mladog muškarca, da ikada ponovo ode kod urologa. Stvarno je bio kulovski start. A ovamo svima puna usta prevencije.

    Hoću da se nadovežem na tvoju pretposlednju rečenicu. Česta je pojava problem sa kandidom (VI grupa VS). I šta onda? Najčešće se savetuje da se kada se žena izleči sa vaginaletama (najčešće Canesten), a muškarac usput macka isto tako Canestenom ili Nystatinom, da se oboje "ukokaju" sa po jednom tabletom "Diflucana". I to, ko dobar dan! A "Diflucan" je ozbiljan lek za lečenje sistemske kandidijaze i kao takav veoma agresivan za jetru. Nikako ne treba piti Diflucan i konzumirati usput i 1 mg alkohola, jer jetra strašno trpi.

    ReplyDelete
  3. Pa dobro, ja pažljivo pročitam uputstvo za upotrebu pre uzimanja,a i nisam još gutao nikakve tablete, srećom ;-)

    ReplyDelete
  4. Znam ja da si ti pametnica jedna! :-) Nego meni onako sunulo u glavu da i to napišem u komentaru. :-)

    ReplyDelete
  5. Skrenula si pažnju na jako bitnu i značajnu stvar! Problem je pre svega u našoj tradiciji i kulturi, o odnosu prema lekarima, prema zdravljau, prema nama samima. Ne idemo kod zubara dok baš ne mora, a kamo li kod ginekologa ili urologa. A treba, svakako! Nedavno je jedan poznanik, sa nepunih 30 umro od raka testisa! Nije na vreme reagovao, zbog stida ili čega, kad jeste, već je bilo kasno da pomognu i operacija i hemoterapija. Katastrofa! I sam sam posle ovog počeo da razmišljam o stvarima o kojima nikada nisam. Kod urologa sam bio kad sam išao na regrutaciju, što je bilo pre, ne znam 13-14 godina. Podstakla si me dodatno ovom pričom da to uskoro učinim! Zbog sebe,pre svega. Ne plašim se prenosivih bolesti, prvo, jer koristim zaštitu, drugo, jer imam već dugu vezu!

    ReplyDelete
  6. Rastužila sam se kada sam pročitala da je tvoj poznanik preminuo od raka testisa. Velika mi je tuga u srcu kada čujem da se jedan mlad život ugasio.

    Jeste Marjane, strašno je koliko su ljudi u Srbiji opterećeni nepotrebnim nametnutim stegama, pa ne misle na jedino što imaju, dok to ne izgube.

    Meni nije cilj da dižem paniku, već da podsetim ljude da brinu o sebi dok imaju o čemu da brinu.

    Rekla bih da bi bilo baš onako džentlmenski da jedan muškarac ode sa svojom damom zajedno kod lekara, ona kod ginekologa, a on kod urologa. To je za mene, između mnogih drugih stvari - čin bliskosti. Ili, kako god, da se nađu jedno drugom u takvim situacijama.

    ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...