Sunday 24 January 2010

Igra detekcije - prvi deo

Svi cenimo iskrenost. Je l' tako? Svi mi volimo da znamo 'na čemu smo' u relacijama sa drugim ljudima. Svi ističemo kako bi ovaj svet u stvari bio divan, kada bi svi bili otvoreni, iskreni, dobronamerni, saosećajni, milosrdni; i ima mnogo atributa koji mogu da pokriju naše projektovane idealne predstave koje bi želeli da vidimo u drugima i kod drugih. I svi smo mi deklarativno - divni, da ne kažem idealni. Naravno, kada govorimo o sebi pred drugima (relativno nepoznatima), često se posipamo pepelom i govorimo: "Znam da ni ja nisam idealna osoba, ali..."

*  *  *

Max je rešio da se posveti pronalaženju žene koja će mu, bar prema njegovim uverenjima - biti idealna životna partnerka - preko Interneta. Opekao se mnogo puta do sada, ali i dalje veruje u iskrenost. I dalje veruje da će ta iskrenost da bude temelj u nekom njegovom budućem odnosu sa budućom izabranicom srca njegovog. On jeste pomalo čovek starog kova i slabo se razume u ove moderne tehnologije, ali zato mu je njegov bratanac objasnio osnovne stvari, tako da se i sam otisnuo u kompjuterske vode.

U početku je praćakao u plitkoj vodi, čačkao je neke teme koje njega zanimaju, a to su: 'Sam svoj majstor'; 'Mehanika u malom prstu'; 'Ko je (u stvari) ubio premijera?'; 'Preciznost vs. Tačnost'; 'Kapije vremena'; 'Vicevi'; 'Smelost nade'; 'Kako da retuširam staru fotku'; 'Gif animacije'; 'Tri stuba životnog osiguranja u Srbiji'; 'Stranglers discography'; 'Putovanja +evropske prestonice +Jordan'; 'Speed Dating'. Čuo je od svojih drugara da postoje internet portali gde se okuplja mahom populacija sa prostora ex YU da bi se matchovali po raznim osnovama i brzo ih je izgoogle-ao.

Facebook je, kako on vidi stvari, više za povezivanje starih friendova, ćaskanje sa onima koje i ovako i onako viđa svaki dan, može čak da ga iskoristi i u poslovne svrhe.

Tako se obreo na nekoliko već pomenutih portala. Imao je problem kako da smisli svoj nickname, jer je video da tamo retko ko obitava pod punim imenom i prezimenom. Da li da bude: "uglađeni gospodin" - ili je to suviše uštogljeno?; da li da bude neki nick koji u sebi sadrži BG - ipak on nije automobil da se registruje na taj način. Što je više razmišljao, svaki nadimak mu je delovao bezveznije. I kako koji nick ukuca u 'pretragu' - neko ga je već 'zauzeo'. Usput je 'ubio' svih 5 pataka na portalu i sada je preusmeren na neku online igru. Jebote to je zaraza, svi živi piče WoW. Vraća se nazad. On traži iskrenu personu, sličnu sebi - neka mu nadimak bude 'iskrendokoske' - možda je malo žargonski, ali baš mu leži - on je takav. Iskren do koske i bez predumišljaja.

Krenuo je da popunjava svoje generalije. Smetalo mu je to što se sve koncipira na prisilnim odgovorima, ali, popuniće ih, kada već nema drugog izbora. Ipak, ostaje mu da se razmaše u rubrici 'O sebi'.

Počinje da piše:

Ja sam - ne, neće da počne sa 'ja sam' - stavlja sebe u prvi plan 'ja pa ja'.

Osoba sam - suviše je ozbiljno

Ćao, ako se pitaš zašto baš ovakav nick - ovo mu zvuči kao pravdanje

Dok vetar ćarlija na obali plavog mora... - ovo je mentolski, pa on nikada nije umeo da napiše pesmu

I shvatio je da nema pojma šta da napiše, pa je na internetu rešio da potraži sentencu nekog poznatog umetnika - o ljubavi - valjda će umeti da je prevede sa engleskog, a ako i ne, pomoći će mu online prevodilac.

Ukucao je u pretraživač Google ključne reči: 'love +sincere +eternal quotes' Prvi sajt koji se pojavio na listi je nosio misao Van Gogha. Sjajno! Van Gogh je njegov omiljeni slikar. Jeste da ne voli reprodukcije, ali 'Suncokreti' su njegov omiljeni detalj, kada ujutru otvori oči. Da je zabeleženo da je naš Paja Jovanović rekao ovako nešto, ipak bi radije potpisao njega.

U bukvalnom prevodu misao je glasila: 'Љубав је нешто вечно; аспект може променити, али не и суштину.' Ako ga malo modifikuje, njegov intro će da glasi: 'Ljubav je nešto večno; prikaz može promeniti, ali suštinu ne!' Potpisaće da je to misao Vincenta Van Gogha - neće da bude plagijator i da se kiti tuđim perjem.

Ovo baš ima duboku poruku - misli Max u sebi i o sebi. On baš takvu duboku poruku i hoće da pošalje u etar. Rekli su mu ortaci da tamo ima toliko mnogo usamljenih žena - to jeste prilika za njega. Ali da ima i mnogo muškaraca (među kojima su i ti njegovi pajtosi) koji sarguju (sarge = muškarci koji virtualno ili stvarno redovno idu u akciju i 'skidaju ribe' ili bar to pokušavaju) žene - igraju se sa njihom željama, nadama, očekivanjima, osećanjima. Sad su u 'opticaju' MILF-erke (Mother I'd Like to Fuck). On to neće da radi. Nije neki klinac, koji pretenduje da u 40-toj godini svog života postaje Pick-up-Artist (PUA). Uostalom, to je samo još jedna sekta, nakazne (kolo)vođe koje re-mind-set-uju današnje klince - ali odlično marketinški upakovano i targetirano - 'effective brainwashing'.

Postavio je svoj profil. Sad se daje u pretragu ženskih profila - teško da će njemu neko da se javi. Moraće da definiše neke kriterijume pretrage, toliko žena ima, da mu ne bi bio dovoljan jedan život da ih sve pregleda. Dakle, želi ženu iz Beograda, od 27 do 37 godina, da se nije udavala, bez dece, od 170 do 180 cm visoka, jer ni on baš ne fura nešto mnogo preko 180 cm. Da ima dugačku plavu kosu, plave oči, da nije pušač, da je obrazovana. Naravno, fotka se podrazumeva. Ups, na njegovo iznenađenje po zadatim upitima dobio je preko 100 profila koje treba da pregleda. Biće to ozbiljan posao. Prva prepreka, mnogo žena je definisalo da samo 'prijatelji' mogu da vide njihov profil. Za sada će to da preskoči i da nastavi dalje da traži. Searching, searching, searching... hajde da izdvoji nekoliko interesatnih profila.

Potencijalna kandidaktinja br. 1: Milica, 27 godina, slatku facu ima, ima lepu dugu kosu, ali nije plavuša i ne vidi se boja očiju dobro; prijatelji su joj i žene i muškarci sa slikama životinja, dece i sl.; sama je, čini se da je malo punija, voli prirodu, duge šetnje, traži nekog romantičnog muškarca za zajednički život. Možda je premator za nju, a i devojka je zanesenjačko-idealistički tip - pomisli on.

Potencijalna kandidatkinja br. 2: Irena, 36 godina, deluje opasno na prvi pogled - ko neka domina; puši ko Turčin; skoro je iste visine kao i Max; prijatelji su joj sve neki poluodeveni muškarci - jebači dama i homoseksualci; napisala je neku modernu bajku mesto uvoda - deluje odjebavački. Max razmišlja u sebi - nema ni plavu, ni dugačku kosu, jedino što ima plave oči; a što volim žene koje puše u PM - pogotovo što sam ja ex pušač; ups, malo je preobrazovana za mene, to može da bude problem, a i razvedena je; ko zna šta je razlog?; ali deluje mi intrigantno.

Potencijalna kandidatkinja br. 3: Marina, 31 godina, pegava plavušica sa prćastim nosićem; lutkica sa naslovne strane; ima i sličku u bikiniju - zgodna cica; radi ko sekretarica i kako kaže večiti je apsolvent; voli da priča, da se zeza i da izlazi, iznad svega ceni iskrene i dobrodušne muškarce, i nada se da će ovim putem da upozna nekog pored koga će da se skrasi. Max priča samom sebi: "E, moj Max ovo je možda za tebe. Odgovara tvojim fizičkim kriterijumima, deluje kao vedra osoba, ne preterano zahtevna i ako je verovati ceni - iskrenost."

Za sada, Max nije u fazonu da piše svakoj pojedinačno posebnu poruku, pa je rešio da pošalje kratku poruku u vidu cirkulara.

"Ćao ja sam Max. Tvoj profil mi je zanimljiv, voleo bih ovim putem da saznam nešto više o tebi." :-)

5 comments:

  1. Jeдва чекам наставак! :) Напред, Max ;)

    ReplyDelete
  2. To je to! Super! Max, držim ti palčeve!

    ReplyDelete
  3. e, pa drzimo mu fige :)
    Ova prva zvuci fino :)

    ReplyDelete
  4. Vau, a ko zna šta će da ispadne do kraja? ;-) To ni ja još ne znam. :-) Drago mi je da Max ima svoj 'fan club'. :-)

    ReplyDelete
  5. Super do sad - čitam dalje :-)

    ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...