Friday 3 December 2010

Čitanje sa usana

Nije jednostavno, složićete se. Međutim, uz manje ili više truda (sproću ličnih sposobnosti) - moguće je. Teg koji vuče u disbalans je kada nije u pitanju vaš maternji jezik, već npr. engleski, osim ako niste bilingualni. Predlažem sledeću vežbu kao dobru i svrsishodnu za vaš mozak. Upalite TV, prešaltate kanale do sadašnjeg Universala, a što ranije beše Hallmark. Znam, tamošnji filmovi i serije su budi-bog-s-nama. Ali, sačekajte, dodatna prednost je što takvi leče insomniju - garantovano. Pada se u komatozni zimski san nakon gledanja. A ledeno doba je oko nas, tako da... budite bez brige, tek što nije. No, da se vrnemo na izučavanje veštine.

Udobno ste se smestili, seli, legli, kako već preferirate. Gledate u ekran i namah pomislite da nešto nije u redu sa vama. Ne povezujete sliku, zvuk i titl. Ništa ne ide sinhrono. Kasno je, možda vam se pričinjava. Onda se unesete bolje, pa čak i bliže priđete ekranu da se uverite da vas oči ne varaju, ali i da nabijete uši na zvučnike. Daljom analizom detektujete da je redosled dešavanja ovakav: prvo ide titl, zatim zvuk i na kraju slika. Ne možete da kažete da to nije izazov koji treba da savladate. :D

Prelazite u akciju. Čitajući titl, prvo utvrdite dijalog na maternjem jeziku, istovremeno pratite glasove - dijalog, monolog, šta već, na engleskom koji stižu sa izvesnim zakašnjenjem, i na kraju, samo se fokusirate na sliku i gledate kako otvaraju usta i ponavljaju ono što ste već čuli. Vežbajte. Nakon 30-tak minuta to već ide. To vam je neka vrsta simultanog sinestezijskog multimedijalnog praćenja. Neće proći puno vremena, a vi ćete i govoriti strani jezik i naučiti da čitate sa usana na stranom jeziku. Onda isključite ton, prelepite traku preko titla i opušteno gledate nemi film. Tada možete da se fokusirate i na neverbalnu komunikaciju, ali to je nadogradnja. Prvo savladajte osnovno.

13 comments:

  1. Је ли ово у исто време и бацање хејта на Јуниврзал ченл? :)

    Успут, добра ти је техника. Мени је најјача фора кад видим домаћи филм у коме глас иде пре или после слике... Али још нисам научио да заиста читам са усана, тј. без помоћних звукова.

    ReplyDelete
  2. Hahahahahahaha... neverovatna si!
    Odlična ideja, nema šta. Provela sam, doduše, celih pet minuta uz raznovrstan program pomenutog kanala (išle su reklame :)), te nisam znala za taj momenat. Titlove ne konstatujem najčešće, jer me iritira loš prevod. No, sad ću se oprobati u toj multimediji, čisto da proverim kako mi ide. Javljam rezultate! :)

    ReplyDelete
  3. @ToMCee, pa ti bre vidiš da ja bacam zaveru na sve. Ma nijeeee, super je Universal. :)) Mora da se vežba redovno i uporno, pa će biti rezultata. Najbolje sa nekom strankinjom, pa je tu i dodatna stimulacija. :))

    @Maro, pa da, ideja je takoreći genijalna, kbsz. I reklame su dobre za ispiranje mozga, tako da iz zbog toga gotivim. Imam samo jedan disclaimer. Nije non-stop takva situacija na prozvanom kanalu. Nekad to i radi, nekada i ne radi, tako da znaš, da se ne razočaraš, ako je sve i sinhronizovano. :) Ako i ti pronađeš neku zgodnu lokaciju, javi.

    ReplyDelete
  4. SF nadrealne detektivske serije?! Do jaja program, svega mi. Zanima me kako izgleda prosečan pasionirani gledalac... a, još više me zanima kako izgleda prosečan scenarista istih. Jes' da nema puno veze sa pričom, ali volela bih da dođem u posed te informacije. Ovako još bude zanimljivo ako moraš da "loviš" dijalog i unutrašnji monolog. Silno ću se razočarati ako mi ne omoguće read my lips vežbu. :)

    FOX Crime je imao slične momente. Doduše, kod njih se često dešava nestajanje i nasumično pojavljivanje titla, koji u tom slučaju kasni poprilično za slikom. No, uhvatila sam par puta i da slika "beži" od tona. Ako ništa drugo, program im je, in my opinion at least, pribraniji od Universala. :)

    ReplyDelete
  5. Probaću, uostalom, "... to vam je neka vrsta simultanog sinestezijskog multimedijalnog praćenja".

    ReplyDelete
  6. @Maro, ima i srcedrapateljnih filmova, tako da uz kutiju papirnatih maramica ima da uživaš. :)) Pa, prosečni se da naći verovatno u likovima serijskih pratilica Ljovisni, Šeherazada i tako redom. Mi hijo, mi hija, mi madre, mi amante... :)) Na tom drljavom FOX-u, kad god sam prebacila ili je bio set reklama ili najava nekakvih serija, pa sam se pitala da li je to crime, ili crime tek treba da sačekam. :))

    @Miljo, javi rezultate. :)

    ReplyDelete
  7. Niš' od tih šmrcavih za mene. Uz knjigu mogu da plačem k'o niko, al' film...neka, hvala. :) Šeher'zada se prepričava kao da o rodu najrođenijem brigu brinu. Neverovatna pojava. Tetka me prepade pre neki dan, upala sam na pola priče, mislila sam da se razvela, da su je tužili za neku utaju ko zna čega, i da je trudna... ne baš tim redom, no to bi bilo to! :))
    Criminal Minds - tako sam došla do Crime-a, jer su šetali seriju po silnim kanalima, a ja se navukla i jurila nove epizode. Mada, mahom se bave repriziranjem svih serija u krug, te ko voli ringišpil toplo preporučujem! :)

    ReplyDelete
  8. @Drangi, hvala. Probaj, zabavno je. :))

    ReplyDelete
  9. Ja pomoću "ne-tona" otkrivam lošu glumu. Neverovatno je koliko ton ume da zamaskira pogrešne grimase lica za datu ulogu. Probaj! Mutiraj i svet će ti se otvoriti...sve će da dođe na videlo ;)

    ReplyDelete
  10. @Jungie, to sam praktikovala proučavajući političare, tako da skoro pa da sam postala ekspert za neverbalnu komunikaciju. ;) Uostalom, njih pogotovo ne volim da vidim, ali kada ih mutiram, onda postane vrlo zabavno. :))

    ReplyDelete
  11. Baš ovo što opisuješ mi se desilo na pomenutom kanalu. :))) Gledala sam onu što slučajeve rešava dok sanja. Na kraju sam ustala iz kreveta i prešla u drugu sobu i uključila drugi TV da vidim da slučajno nije problem u TV kartici. :))) Vidiš nisam pojma imala da u stvari treniram čitanje sa usana. :)

    ReplyDelete
  12. @Char, onda znaš na šta mislim, pošto si već isprobala. :) Nadam se da ima efekta. :))

    ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...