Thursday 11 February 2010

Učestvuj u kvizu Biblioteke grada Beograda :-)

Zašto ne biste osvojili jednogodišnju besplatnu člansku kartu, kad to možete na osnovu znanja iz opšte kulture.

Ja sam istu osvojila prošle godine i ističe mi za 10-ak dana, tako da sam od danas počela ponovo da učestvujem u kvizu.

Inače, godišnja članarina za odrasle košta 950 dinara.

Idite na lokaciju http://bgb.rs/centralna/ i otvoriće vam se ovakva stranica:


U gornjem levom uglu kliknite na КВИЗ da bi vam se otvorila sledeća stranica:

Ukucajte isključivo latiničnim pismom svoje 1. ime  2. prezime i 3. e-mail adresu i zatim kliknite na КВИЗ.
(ja sam radi primera unela kao ime i prezime Retka Zverka, ali vi unesite svoje ime i prezime, da ne bi izgledali ko spameri kad gađate server Biblioteke) - i onda se otvara:


Pročitajte pitanje i unesite (tačan) odgovor u polje Ваш одговор - i pišite po Vuku, kao što izgovarate i čitate; i bez slovnih grešaka i sa našim slovima sa kvačicama. U suprotnom server će vam saopštiti da je odgovor netačan, čak iako to nije slučaj. Kada upišete odgovor, pritisnite dugme провера

Zatim vam se otvara naredna stranica:


Konačno, ako je odgovor tačan, kao što u ovom primeru jeste, ostaje vam da kliknete na dugme  проследи податке Библиотеци! i onda čekate da vam se jave putem emaila, da vidite da li ste bili najbrži na taj dan. :-)

Prethodno iščitajte Pravila kviza i Primere odgovora na pitanja, da ne bi napisali recimo broj kao cifru, već slovima i sl. tome.

Da bi sa što većom verovatnoćom pozitivnog ishoda bili prvi u pokušaju lova na besplatnu godišnju članarinu skockajte se tik pred ponoć ispred kompa, jer se u 00:00 pojavljuje novo pitanje za tekući dan. Ja sam iz nekog petog ili šestog pokušaja bila prva.

Oni su malo sporovozni, pa će vam odgovor poslati sa jedno 3 dana zakašnjenja. Nema veze, vi budite uporni i navalite na njihov server sa svojim tačnim odgovorima i "pašće" tu sigurno članarina. :-)

Ovde je elektronski katalog za pretragu knjiga - loša im je baza, što u prevodu znači da iako piše da je neka knjiga izdata, možda i nije i obrnuto. Možete da vršite pretragu i sa kompjutera u Biblioteci, ali meni je komotnije da to radim od kuće, pa onda samo prepišem tamo u Biblioteci na listić, čiji primer je ispod u očajnoj rezoluciji, al' nema veze. :-D

Ako je jedna knjiga dostupna u više primeraka, nemojte da popunjavate više listića za istu knjigu, već samo dodajte njihove signature. Možda je ovo mentolski što vam pišem, ali ja sam bila taj mentol koji je to uradio, pa su mi oni u Biblioteci rekli da radim drugačije. :-)

Možete da uzmete maksimalno 10 knjiga. Knjige se izdaju na 20 dana, s tim da imate mogućnost da 2 puta produžite rok za vraćanje, što znači da možete da ih držite ukupno 2 meseca. Produžavanje knjiga se vrši telefonom na br. 011/ 20 24 011 ili putem emaila adrese info@bgb.rs. Kada mi zatreba da produžim rok za vraćanje knjiga, ja to uradim telefonom i to funkcioniše dobro.

Želim vam puno sreće i javite se sa lepom vešću da ste osvojili besplatnu jednogodišnju članarinu! :-)

P. S. Ponesite ličnu kartu kad krenete po svoju besplatnu člansku kartu. Ako ste nekada bili član, pa recimo niste dolazili nekoliko godina, oni vas imaju u bazi i "izvući" će vas preko JMBG-a. Za početni datum korišćenja članarine biće uzet datum kada ste dali tačan odgovor na pitanje, tako da nemojte da odugovlačite sa odlaskom u Biblioteku.

4 comments:

  1. Lepo i korisno. Hvala!Vredi se potruditi na kvizu.

    ReplyDelete
  2. Molim, draga moja! Javi se kada dobiješ DŽ članarinu, biće mi drago da to čujem. :-)

    ReplyDelete
  3. Super, sad kad smo navalili ima (onemoćali) server da im baldiše načisto... Javi rezultate, kad budu. :-)

    ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...