Saturday 20 February 2010

Izveštaj (Poreska, Infostan i Matičar)

Juče sam išla u Poresku upravu Palilula, Infostan i u opštinu Palilula kod matičara.

Poreska uprava je uvek bila i ostaće stecište gomile kojekakvog naroda koji tamo radi, a koji je opet imao "veze" da se tamo i zaposli. Naime, u prizemlju zgrade postoje neki šalteri za sve i svašta i to se uglavnom odnosi na poslove koji tamo treba da završe pravna lica. Za fizička lica koja hoće da pribave Poresko uverenje da se ne zadužuju porezom (na imovinu) i da su poreske obaveze izmirene, penju se na sprat i onda stanu u red ispred sobe 30, da sačekaju "svojih 5 minuta". Bilo je između 8 i 10 ljudi ispred mene i čekala sam oko 40 minuta. Popunila sam Zahtev, za izdavanja Uverenja. U zavisnosti od toga za šta vam je potrebno Uverenje, za nešto se plaća, a za nešto se ne plaća administrativna taksa u iznosu od 200 dinara (+ troškovi). Ja sam otišla da uzmem Potvrdu da bih ostvarila popust na plaćanje komunalnih usluga (ne plaća se taksa), jer sam nezaposlena i živim sama i imam pravo na 50% popusta. Ko god ima pravo na ovaj popust i treba da ga ostvari.

O tome više na ovoj strani, uz napomenu da se pripremljena dokumentacija predaje na šalteru Infostana (a ne u opštinskom odeljenju Centra za socijalni rad, kao što tamo piše, jer su to zastareli podaci).

Dakle, ulazim u nešto što se zove kancelarija koju je i bog zaboravio i gde samo što pacovi ne šetaju, kao uostalom i u celoj zgradi. Unutra tri tetke i jedna "pripravnica" što dahće za vratom tetki kojoj sam ja "pripala" po sistemu slučajnog izbora. One se tamo lepo zabavljaju, "šale" se sa klijentima, naravno "duhovito" i da bi prekratile dosadno radno vreme i još dosadnije klijente, grickaju semenke bundeve. Tako, tetka prvo izgricka semenke, spusti ljuske na sto pored miša, izliže prste, podigne glavu, pogleda te i krene da te "procesuira". Inače, "pripravnica" isto slatko gricka semenke i valjda joj je to u opisu budućeg radnog mesta za koje se "osposobljava". Atmosfera je što bi rekli, domaćinska i narodska, tako da to nekome i prija, a nekome i ne prija. Jedino što je evidentno je da svi uvek ćute, što je upravo i problem u našoj državi ili što bi rekli: "Što se mora, nije teško!" Koja god budala da je izmislila ovu krilaticu, verovatno je bila "s onu stranu". U međuvremenu je ušlo i nešto muško, pa su se one isto "prigodno" našalile kroz različite seksualne aluzije. Sve je tamo "profesionalno" i što bi rek'o Žika iz Žikine dinastije "na nivo", kao što je takva situacija u većini državnih institucija.

"Svršila" sam sa Poreskom i otišla u Infostan. Normalno, opet red, iako tamo rade 4 šaltera. Iza gvozdeno-staklenih vrata na kojima piše da se zatvaraju vrata za sobom, da se ne bi razbila zbog promaje stoji jedan strogi čika bez osmeha na licu i pušta jednog po jednog, da se ne pravi gužva ispred 4 šaltera Infostana. Tu se zapravo formiraju dva reda, jer tako piše da treba, pa se narod toga i pridržava kao da su dresirani majmuni. Pogledaj sliku ispod koja je zapravo prilepljena tik uz šalter banke koji nije u funkciji, već se i do šaltera prolazi kroz već pomenuta vrata, kad te pusti ozbiljni čika.


U međuvremenu, izađe strogi čika i kaže okupljenom narodu, da će biti pauza u banci nekih 15 minuta, da znaju. I kažem im ja: "Ljudi, imate odma' iza ćoška Raiffeisen banku, šta čekate, skoknite, to vam je na 2 minuta, nemate razloga da čekate." Jok, oni čekaju i dalje, valjda misle da lobiram za ove belosvetske bankarske hohštaplere. Neka, neka čekaju, njihov izbor.

Tu sam nešto manje čekala, oko pola sata, i poslali su me kod jednog mladića koji je bio ljubazan da mi isfotokopira ličnu kartu, jer mene baš "gotive" ti omladinci koji su 10+ godina mlađi od mene, tako da ja gledam da to i iskoristim. I tako ja lepo trepćem svojim plavim okicama, hahahaha. Neću da propadnem za kopiranje jedne stranice, ali što, kad ne moram, i kad može to državni službenik da uradi za mene. Završismo pos'o vrlo brzo, ja predala svu dokumentaciju, a on meni usmeno predanje da mogu da očekujem sledećeg meseca uplatnicu sa 50% popusta. Sad, pošto nikakve Potvrde ne daju, mogu samo da se nadam da je reč ovog mladića tačna.

Onda, kad sam već tu u Opštini, 'ajd' da odem da izvadim Krštenicu i Izvod iz knjige državljana, jer mi to treba da bih dobila ličnu kartu i pasoš. Sad tamo meni ništa nije jasno, osim što vidim cenovnik. I uđem ja kod matičara da pitam na koji račun da uplatim novce za administrativne takse, pa da dođem. Kažu oni meni, prvo da popunim Zahteve i da ništa ne uplaćujem dok oni mene ne "provere". Prvo da me provere, pa ako sam u sistemu, onda i da plaćam. Okay, vidim, poštena radnja i pametni službenici. Prvo te izvuku iz sistema, odštampaju ti Izvod iz matične knjige rođenih i Izvod iz knjige državljana, pa ti onda ture 2 ceduljke, sa brojevima tekućeg računa, ciframa i ti odeš uplatiš u banku i uzmeš dokumenta. Normalno, odem ja u onu već pomenutu banku, tamo me oderu za proviziju (10% preko vrednosti administrativnih taksi), ko što i svuda deru, nije to samo u "tim" bankama i vrnem se po svoja dokumenta. Kad imam šta da vidim. Prema zvaničnim statističkim podacima ja još uvek udata, iako sam se razvela pre više od 3.5 godine. I pitam ja, kako to? Kaže meni čovek, pa eto, tako vam je to, morate sami da jurite ako hoćete da se to prepravi. Kažem: "Evo, baš sad razmišljam da se udam ponovo, pa vidim da je vreme da nagazim malo opštinu u kojoj sam se venčala onomad." Drugim rečima, pojedinac je taj koji treba da radi poslove državnih institucija, za koje ga niko ne plaća, jer tu ništa ne funkcioniše.

Ipak, treba da korigujem statistiku, jer nikad se ne zna, možda mi dođe čovek života mog, a ja zbog neažurnog ponašanja institucija, propustim priliku. ;-)

Nadam se da će biti "zanimljivih" događaja, prilikom mog odlaska u policiju da predam dokumenta za pasoš i ličnu kartu i da ću imati šta da vam prenesem. U međuvremenu, ostaje mi da se pripremim za "grupni seks" sa narodom, za koji čujem da odlazi i zauzima pozicije po nekoliko sati pre otvaranja policije, i gde htela-ne-htela ima da idem i da se jebem, ako mislim da me neki "ažurni" stavi na spisak u 5 ujutru, kako bih u 8 ujutru dobila svoj broj za vreme kada ću i da predam dokumenta.

4 comments:

  1. Samo napred. Dobro tebi ide ta borba sa administracijom, ne posistaješ. Ja ne mogu ni da mislim o tome a kamoli da pišem. Svaka čast što si to još podelida sa nama.

    ReplyDelete
  2. Nema tu borbe, bar ne fair-play-a, ali kad moram prsa u prsa, onda bar da podelim to sa svima vama. :-)

    ReplyDelete
  3. Gledaj na to s vedrije strane - zamisli da si ne daj Bože menjala pol ili nešto slično, to ti nikad ne bi promenili u krštenici :))), ovo je još i moguće promeniti.

    ReplyDelete
  4. A možda da probam da promenim pol? :-P Znaš šta, oko toga (prezimena) i jeste ispala čitava zajebancija u kancelariji, tako smo se svi zajedno slatko iscerekali. :-)

    ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...