Wednesday 3 February 2010

Izložba, udvarač i boza

Ko nije bio na izložbi slika Paje Jovanovića u galeriji SANU, sutra odma' da zapuca tamo, jer još malo pa nestalo. Krajnji rok za gledanje izložbe je 21. februar i ovo je "obavezna lektira". Treba da odete iz najmanje 2 razloga:

1. Videćete i slike iz privatnih kolekcija koje niste imali prilike da vidite u Narodnom muzeju pre 100 godina (a kol' ko se on ono beše renovira?!?) i

2. Imaćete šanse, ako ste osoba ženskoga pola da vam se nakači neki udvarač, pa ćete da spojite i lepo i korisno - da li?

Pošto ja nisam po profesiji istoričar umetnosti, svakako neću da tumačim radove Paje Jovanovića. Ono što mogu da vam kažem je da ćete na izložbi videti 97 dela Paje Jovanovića. Izložba se sastoji iz 4 tematske celine, tako da ćete da sagledate kompleksnost radova našeg poznatog slikara. Delovi su:

1. istorijsko slikarstvo;
2. portreti;
3. priča između Balkana i Orijenta i
4. religiozni opus

Prema tome, zaista nemojte propustiti izložbu Paje Jovanovića!!!

Da se vratim na udvarača. Taman sam počela sa razgledanjem, stojim ispred jedne slike, udubila se, kad prilazi mi neko s pitanjem: "Da li vi slikate?" Sad, mislim se ja, kako se uzme i piskaranje mu dođe ko neka sorta "slikanja".

Odgovorim da ne slikam. I odma' dotični navali - a šta ja radim. Šta te se samo tiče! Okay, osmotrim ja priliku. Nemojte sad odma' da kažete da sam odvratna. Prvo pročitajte, pa recite. ;-) Dakle, dotični je taman visine da mu jedem burek s glave (ko mi kriv kad nisam po JUS-u :-)). Sledeće, ima nekoliko godina manje od Metuzalema i izgleda kao brat od tetke Kvazimoda. Pa kako onda da se ne primim?!?!?!

I ja ga onako blago cooliram, kad ovaj navalio ko smrt na babu. Ja mu kažem da ne mogu da stojim i da ćaskam sa njim, jer hoću da gledam izložbu. Zbog toga sam i došla, zar ne?! I sve razmišljam da l' da budem bezobrazna i da ga oduvam, al' rekoh 'ajde ne moram odma' da budem arogantna, pošto sam ja inače arogantna - bar tako misle o meni.

I vidim ja sve što ja finije sa njim, to on shvata kao manipulativni prostor. On nije zatvarao usta, znači sat vremena čovek nije zatvarao usta i sve vreme je trčao za mnom. E, nemojte da mislite da mi je to imponovalo. Stvarno nije. Više volim kad za mnom juri pas na ulici.

U jednom trenutku, otkrijem da kao nešto pišem i on će meni: "Znaš (da, da odma' na ti - još se zajebao pa misli da sam 10 godina mlađa), mogu ja da te povežem sa nekim ljudima, mislim, ako voliš da istražuješ te ekonomske teme, zakulisne radnje i to bi moglo da bude nešto epohalno, da baš razdrma javnost!" Ja ga belo gledam, mislim se idi bre u 3 lepe i kažem mu: "Važi, ali prvo da odem u Argentinu, pa ću odande da pišem..."

Dobro da sad ne davim ja vas ko što je dotični mene sa svim detaljima događaja. Za tih sat vremena, on je pomenuo sve svoje, je li, ugledne prijatelje na prestižnim svetskim univerzitetima, na šta sam ja valjda trebala da zabalim iz petnih žila. Zatim se preorijentisao na zdrav život, planinarenje i ptice senice. I baš me čovek pita: "Je l' voliš ti ptice?" Kažem mu ja: "Volim, a nekako su mi najdraže u tanjiru!" :-P "Dobro, ti se sad šališ sa mnom, ali kad ti ja kažem, ti treba da gajiš senice!" Pročit'o me, vidim ja. "Što baš senice da gajim?" Kaže: "Njihov cvrkut deluje terapeutski!" Kažem vam ja, pročit'o me, treba mi terapija. Da li da vam pominjem da je počeo da zviždi (valjda) ko senica i da su oni iz obezbeđenja umal' popadali u nesvest od smeha.

Taman ja da krenem iz galerije, pogledala kako-tako izložbu, kad on trči i dalje i sve tako do pešačkog prelaza na Trgu ka Domu Omladine. Tu se konačno okuražio i kaže: "Šta misliš da sednemo ti i ja da popijemo po bozu?" Jebote, jeste da sam bistra ko boza, ko što je valjda i shvatio, ali, boza čoveče.

Pitam ja moju kevu: "Je li, mama, a onomad kad si ti bila mlada, da li je tebe neki đuvegija zvao na bozu?" Crče žena od smeha...

I tako, ostavio mi on svoj broj telefona, pa baš sad razmišljam da li da gajim senice i da li je to stvarno dobro za moj zabludeli um i telo?!?!?!? :-)))))))))

Sad pokušavam da nađem zvižduk senice na nekom od sajtova, da ga prikačim, da i vas osvestim, ali pošto se senica/e na engleskom kaže/u "tit(s)", onda možete da zamislite kakvi mi rezultati "for adults only" pretrage izlaze. Ostaćete uskraćeni zbog toga, žao mi je.

P. S. Pošto hoću još jednom na miru da pogledam izložbu Paje Jovanovića, treba mi društvo, pa ako neko hoće sa mnom, javite mi se, da me (sa)čuvate od neželjenih udvarača.

16 comments:

  1. 1. Ovo shvatam lično, šta imaš protiv boze, to mi je omiljeno piće. Da te ja pitam, da li si ti uopšte pila nekad bozu, pravu?
    2. Teško da mogu da prođem kao neka zaštita čak i od insekata, ali čisto kao dobrovoljac se prijavljujem za razmatranje, pod uslovom, da ne zaveje.
    3.Pojma nisam imala kako se kaže senica na engleskom, hvala na informaciji
    4. Ispričaste se ti čika lepo, koliko ja vidim

    ReplyDelete
  2. Da se nakašljem i da počnem redom da odgovaram na pitanja:

    1. Pila pravu bozu mnogo puta do sada, ali naginjem ka "šrpiceru" od boze i limunade - rado ću da probam bozu koju ti praviš, verujem da će mi se dopasti i da ćeš to da shvatiš lično. :-)
    2. Neće da zaveje, sutra sigurno, a za dalje ne znam. Komaraca nema zimi, a tvoje društvo će svakako biti ugodnije.
    3. Ni ja nisam, dok nisam potražila, pa eto, zanimljive koincidencije.
    4. To je više bio monolog, a izgleda da u meni "prepoznaju" slušaoca, da ne kažem medijuma. :-P

    ReplyDelete
  3. Ja nisam tako fin kada me startuje zabludeli metuzalem, a ne bih više ni tebi preporučio, ipak si ti Zverka, vidiš da se finoća ne isplati.
    Pre pet meseci sam pobegao iz Beograda za NS,pa ne mogu da dođem na tu izložbu,a rado bih.
    Da ne zaboravim - slatko sasm se smejao čitajući tvoj tekst. Boza je super piće.

    P:S: ja bih ti pre preporučio Kralja Pajaca, on se bavi Sojkama ovih dana,a i sigurno ima manje godina :)

    ReplyDelete
  4. Vidiš ti Kajzeru kako se ne isplati biti fin/a i pitom/a, a pri tom i nekrvoločan.

    Dobro, znači mogu da te potražim, ako mi zatreba azil u Novom Sadu, pošto i mene mori neki nagon za bežanjem.

    Salve smeha su mi baš drage. Da li si se valjao po patosu ili su ti se samo zategli trbušni mišići od smejanja?

    Kralj Pajaca!? Ceniš da treba da se konektujemo? Pošto mu ti dođeš kao neki cyber kum, možeš da me preporučiš Kralju. Ipak Kralj bira svoje podanike. :-D

    ReplyDelete
  5. 1. Zverko, zverko, ne čitaš šta piše, ja ne pravim bozu, samo je konzumiram redovno.
    2. A što sutra, napisala si da traje do 21-og februara. Mi slobodne profesije, pravimo nedelju dana unapred raspored, a i malo da ojuži. Dok se ne javi sleći dobrovoljac, stavi me bar na čekanje
    3. Sad tek vidim da nema 3, a da, zanimljivu preporuku ti dao Kajzer ....

    ReplyDelete
  6. 1. Čitam, čitam, nego sam se pitala da nije i boza na repertoaru vrsne kuvarice.
    2. Stavila sam te na čekanje.
    3. Sad čekam odgovor od cyber kuma dobrovoljca. :-)

    ReplyDelete
  7. Ja sam se šalio za Kralja, nemojte da bude da ogovaramo čoveka,a čak nije ni tu da pročita, nema smisla, on to meni nikad ne bi uradio.
    Zveri, valjao sam se po patosu i propao sam dole kod komšije i kad me on pitao što se smejem,ja sam mu ispričao i on je počeo da se valja, pa smo obojica propali kod onog dole...

    ReplyDelete
  8. E sad sam ja propala cereći se od smeha. ROFLOL Skoro pa da mogu da zamislim kako bi to dobro izgledalo u jednoj višespratnici, sve do prizemlja ili podrumskih prostorija. :-)

    Nego, kad već preporučuješ čoveka, a to nije ogovaranje, nemoj sada da se povlačiš, nego idemo do kraja. Izloži mu ideju!

    Sada te pozdravljam i odlazim da se posvetim čitanju. :-*

    ReplyDelete
  9. U pravu si, Kajzere - stvarno si me izreklamirao!
    E, pa hvala...

    ReplyDelete
  10. :) super ti je ova priča... tako si je dobro opisala da sam videla vas dvoje u galeriji... (hehehe)...
    evo, ja se javljam da idem sa tobom... nema niko ni da nas vidi da smo tamo, garantujem... :)

    ReplyDelete
  11. @Kralj Pajaca

    "Momci, polako, polako, zatežite da se odmotava ravnomerno, nemoj da vidim pregibe, da se kralj ne spotakne... ispravi levu stranu, sad malo desno, e dobro je, crveni tepih je legao ko bombonica! Sad je sve na svom mestu"

    Dobrodošao Kralju Pajaca! :-)

    ReplyDelete
  12. @Drangulij(ic)e

    Ne, ne, trebala si da vidiš njega uživo, a trebala si da vidiš i kako samo lepo prevrćem okicama... :-))

    A ti mene zekiš i nećeš da ideš sa mnom, buaaaaa. Ili da organizujemo tvoje putešestvije sa severa Vojvodine? :-)

    ReplyDelete
  13. dobro je kada sam dobrodosao
    :)

    ReplyDelete
  14. Ne, ja te ne zekim draga Zverka! Ja se sa Zverkama ne zezam... :D
    Ipak... opasne su one... :)
    Ozbiljno ti kazem, ako ja budem s tobom... nece niko da nam pridje! Ah,duga je to prica... :)

    ReplyDelete
  15. @Drangulije
    Nadam se da ćeš mi je jednom ispričati. Već nazirem u čemu je poenta, ali bih ipak to volela da čujem od tebe. ;-)

    ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...