Tuesday 16 November 2010

Regruti, voljno!

Profesionalizacija vojske je nešto što nam ne da mira već mesecima, a što ulazi u svoje završne pripreme, pre grande finala koje se očekuje tokom sledeće godine. Sa bilboarda koketiraju poznati i pozivaju napaljenu omladinu da se priključi u buduće "mirovne misije". Normalno, u mirovne se ide sa heklerima i bazukama. Glumci - kreteni - Vuk Kostić, Ivan Bosiljčić i Dragan Bjelogrlić, u full opremi, jedu govna na manifestacijama i u spotovima - pod vođstvom Dragana Šutanovca, obične marionete, takođe. Manipulacija, kolektivna sećanja na uloge iz ratnih i njima sličnih filmova. Vuk Kostić, filmski mangup i hardcore guy, Ivan Bosiljčić, cirkuzant i lomilac ženskih srca, Dragan Bjelogrlić, od detinjstva pa do starosti, zadužen za partizanske i vojničke uloge. Jadni su umetnici koji se stavljaju u službu bilo koje institucije i ideologije - da zavedu zelene glave.

Prvo se poklanjalo državi SFRJ 1.5-2 godine života u zavisnosti od roda vojske. Tokom vremena to je smaknuto na 1 godinu. Onda se klalo, silovalo, sakatilo i ginulo po frontovima diljem bivše domovine, što dobrovoljno, što prinudno. Vojno i paravojno. Odlikovanja (post mortem) i mrtvački sanduci. Mantije, brade, popovi, svete vodice, bosiljak i blagoslovi za odlazak u pokolj. Posle su skratili vojni rok na 6 meseci, pa uveli i civilno služenje. Drkanje kurcu, samo da te izrabljuju po kojekakvim firmama za džabe. Sada se ukida obavezno služenje - samo dobrovoljno ostaje, osim profesionalnih ubica i onih što će nositi dve metalne pločice oko vrata, gde će im jednoga dana, jedna biti skinuta i poslata na kućne adrese roditelja. Bio je hrabar. Bio je veliki. Dao je svoj život za strateške pozicije NATO snaga. To će roditeljima i ostalim bližnjima biti veoma značajno i utešno. Doći će Šutanovac, izaslanik njihov, zagrliti ih medveđim šapama, očinski, bratski, junački - iz kabineta, i oni će znati da je njihovo dete poginulo za naše bolje malo sutra. Da, možda će početi da dele i NATO spomenice.



Imala sam 18 godina, kada su mog dečka zvali iz vojnog odseka da mu "odrede" mesto u slučaju opšte mobilizacije. Tada sam mu rekla, ne odazivaj se, jer ako se ne odazoveš nema te opšte mobilizacije, zbog koje ćeš po defaultu koji se zove ratni raspored da odeš da ostaviš svoje koske negde ili da te oni ubiju ako se ne odazoveš. Naravno, pa njegov tata je pametniji od mene. On mu je rekao, prijavi se sine, otadžbina te zove. Jer samo pičke i pederi ne idu u vojsku. Nataknem na kitu i tatu i otadžbinu. Otadžbina je golo govno, sredstvo za opijanje širokih narodnih masa. Dobro, prijavio se i na njegovu veliku sreću, koja valjda prati gomile idiota koji ne misle svojom glavom, nikada nije bio pozvan jer nije bila opšta mobilizacija. Bilo je samo kolektivno ispiranje mozga. Onda. I sada. I uvek.

U bliskoj nam prošlosti desilo se nešto užasno, što je imalo za cilj da u narodnoj kolektivnoj svesti konačno uruši jedan od dva najveća mita i kulta - a to je verovanje u snagu i silu vojske. Ubistvo dvojice vojnika gardista, Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, ispred kasarne na Topčideru - 5. oktobra 2004. godine. Jadni i pretužni roditelji koji samo traže da čuju - istinu. Već šest godina. Istina je da su ubijeni, jer se tamo verovatno krio Ratko Mladić, koga oni nisu smeli da vide. Mrtva usta ne govore. Oni su bili kolateralna šteta. Tako to ide, i u ratu, i miru.

Drugi mit je Srpska pravoslavna crkva i vera naroda u crkvenu administraciju. Popovi su lopovi, rekao je moj pokojni deda. I ja se slažem sa njim. A i razvratnici su. Ima ih i koji nisu. A i (pre)bogati su. Prve džipove i mobilne telefone šetali su popovi i otimali pare od naivnih budala. Ispod mantije svega ima i svašta se krije. I pedofilija. I politički interesi. Zoran Đinđić je napravio veliku grešku i truli kompromis sa crkvom kada je dozvolio da se veronauka vrati u škole. To treba izbaciti napolje. Ali treba otkriti i ko ga je ubio.



Prijavite se, neće valjda mirotvorci Amerikanci više da ginu po islamskim zemljama zbog opijuma i nafte, kada ima ko sve to da uradi mesto njih. Jer, možda je bolje i biti mrtav, nego se živ raspadati od osiromašenog uranijuma. To se pre svega odnosi na Kosovo, gde su Amerikanci jasno iskazali svoju ljubav prema Šiptarima, tako što su ih u stvari sjebali za vijek vijekova. Sve to pod krilaticom "milosrdni anđeo" darovali su nam u periodu od 24. marta do 10. juna 1999. godine?! Jesus fuckin' Christ!

23 comments:

  1. Jedan naš mlađani reper reče - "Ako je otadžbina majka, fakat fura čedomorstvo."! Summa summarum, to je to. Bilo i ostaće!

    ReplyDelete
  2. Za pojedine, a i nema ih toliko mnogo, ako posmatraš u odnosu na ukupnu populaciju, je bilo bolje da su abortirani. Toliko.

    ReplyDelete
  3. Za koga da se boriš? Ili za šta? Kad neko to od gore kroji sve...i smešno je to poslati golorukog vojnika u vojsku protiv države ili država koje u zaleđini imaju državu sa atomskom bombom. Licemerje, naivnost, kakav rat za otadžbinu, osvestite se ljudi! Ne pali, malo nas je al smo sila...Sila sa 4 vojna aviona, dvadesetak minobacača, i Rusijom koju boli kurac u svakom ratu za sestru Srbiju. Ma samo se iznerviram, Zveri odličan post!

    ReplyDelete
  4. @Hvala Jungie. Na žalost, mladi muškarci se pale na ta sranja. Ratovanje i oružje su zamena za kurac, ili nemanje kurca. To Amerika najbolje zna. Najimpotentnija zemlja na svetu koja jebe celi svet. Znači, sve je perverzno, do jaja. Kakva crna Rusija, oni su nas istorijski posmatrano izjebali kao konje. Rusi su silovali naše žene u tzv. oslobađaju Srbije od okupatora. To se ne zaboravlja. Za ne verovati ili da, nemački vojnici su imali full kodeks ponašanja prema civilima. To su mi pričali moji preci.

    ReplyDelete
  5. Stara su pravila da
    a) vojska je za odbranu od spoljasnjeg, ali i _unutrasnjeg_ neprijatelja i
    b) vojska se oprema u skladu sa zadacima za koje je predvidjena.
    Ako dodamo i onu Klauzevicovu cuvenu, moramo doci do zakljucka da je VS dovoljno opremljena protiv jedine istinske pretnje vlasti, a to su gradjanski nemiri sirokih razmera. Sta ce ti teski bombarder ili mlazni lovac protiv gradske gerile ili demonstranata?
    Istinsko pitanje je da li je ta vojska i psiholoski dovoljno pripremljena...iz ugla vlasti porazno bi bilo gledati regrute koji placuci odbijaju da pucaju u masu dojucerasnjih komsija i roditelja.

    ReplyDelete
  6. @Roberte, okay vojska kao produžena ruka politike. Vojska je finansijski bedna da bednija ne može biti. Međutim, mislim da se ipak radi o policiji, to je prava produžena ruka politike. Srbija je policijski kontrolisana zemlja koja je u rukama komunista. Primer, koliko nadovezan na ovu priču, ili ne je da se pandurima udovoljilo sa zahtevima o povećanju plata. Jer, kako će, zaboga jedan siromašni pandur da hrani svoju porodicu, a da pri tom "čansno" obavlja svoju dužnost? Iskreno, zabole me baš. U Srbiji postoje ljudi koji su radili u vojsci u obaveštajnim službama - protiv Miloševića, a koji danas sede u mišjim rupama, bez penzija, jer je to jeftinije nego skinuta glava sa ramena.

    ReplyDelete
  7. @Zverko, slazem se za sadasnju situaciju. Ono sto sam napisao pokusava da anticipira buducnost. Policija je tu dok moze kontrolisati situaciju, ali ona postaje nemocna ako su nemiri budu stvarno _sirokih_ razmera. Ne znam da li je vec pocelo preusmeravanje/prevaspitavanje VS, ali je to logican korak, jer ako omane policija, sledi vanredno stanje i vojska, ma kako bedno bila placena. Ako na necem to moze pasti, onda je to upravo psiholoski momenat (videti kakva je bila uloga namenjena vojsci u Rumuniji 89-te, a sta je bila stvarna uloga. Primedba da je to bio komunizam a ovo je nesto drugo ne stoji jer mehanizmi vlasti su nezavisni od drustvenog uredjenja. Isto tako, vojska je i tamo bila u dronjcima, kao ova nasa, i regruti isto nesto nisu hteli da pucaju na narod).
    Uvodjenje profesionalne vojske moze iz temelja da promeni dugogodisnju srodjenost vojske i naroda, pitanje je samo politicke volje i sposobnosti za to zaduzenih.
    Jedinu nadu polazem samo u poslovicnu neukost Sutanovca & Co, i u ono sto je navodno bila odlika Austrougarske pre 100 godina, a danas je izgleda odlika Srbije, a to je "Absolutismus gemildert bei Schlamperei".

    ReplyDelete
  8. @Roberte, kako mi se čini, budućnost je u "Arbeicht macht frei", kako god, robovi i robovlasnici. Malo se odvratno šalim. Znaš gde je to pisalo, na ulasku u kapije "raja". Al' Rumuni su spizdili druga Čaušeskua i gospođu mu Elenu, mi nismo Miloševića, što je bilo logično da se uradi. Off topic, pogledala sam jedan vrlo zanimljiv dok. na Slobodnoj zoni (rumunski) koji je napravljen kroz naratora koji anticipira Čaušeskouove konstatacije za ove drugove što su došli posle njega - tajkune. U stvari, meni je film došao kao promocija tajkuna, od čega mi se povraćalo, ali koristan je bio. Da ne idem sada predaleko. :) Nisam toliko upoznata sa delovanjem vojske u Rumuniji sada. U kom smislu misliš da uvođenje profesionalne vojske može da odvoji vojsku od naroda? Ideološki? Konkretno? Kako? Pa ovaj narod je bre sucidialan. Voli da se satire i da gine. Nije ni taj prosvećeni apsolutizam bio toliko loš, kao ova prosvećena demokratija. Opet šale ili ne, mislim da nam je Marija Terezija jebala majku. BTW, dobrodošao! :)

    ReplyDelete
  9. Ma kakav bre "Arbeicht macht frei"?
    U ovoj zemlji neces ti imati ni Arbeit ni Freiheit! :)
    Licno mislim da bi se nase buduce stanje dalo opisati kao (jedan od vise) Bantustana u kojima cemo biti saterani, i uz nesto malo pomoci od nas ce se jedino ocekivati da ne talasamo tj. da sedimo u uglu i da pazimo da se ne prehladimo dok budemo gledali Farmu. Srbija nema nekih prirodnih bogatstava, kao trziste je beznacajno a radna snaga nikakva i trenutno i nepotrebna. Bice nesto poslova oko usluga, lake industrije, opsluzivanja robnih tokova u tranzitu, ali najveci deo radno sposobnog stanovnistva ce biti angazovan da opsluzuje ostale i pazi na drugi deo da ne napravi njesra (agencijama za zastitu tek ce da svane!). Sa vremena na vreme cemo imati kao fol izbore, i to je to.
    Sto se tice tvog pitanja u vezi vojske, postavljanje placene vojske moze (ne tvrdim decidno da mora, ali ovo je Srbija, a situacija napeta, je li) da dovede do stvaranja jedinica koji su verni jedino onome ko ih je placa, tj. vlasti. Poslednjih 20 godina na ovim prostorima se pokazalo da regrutovana vojska fakticki neupotrebljiva u slucaju unutrasnjeg sukoba, pogledaj dogadjaje od Slovenije pa naovamo. Jedino sto je bilo delotvotvorno su bile jedinice tipa Arkanovih Tigrova ili JSO koje nisu postavljale pitanja tipa "zasto ja trebam pucati Stambolicu u potiljak?". Jeste, bili su kriminalci, pljackasi, ali su izvrsavale i najprljavija naredjenja bez pogovora - bili su "profesionalci", cije se usluge mogle cak i "kupiti" - videti navodni Djindjicev deal sa JSO. Ja licno ne vidim tu nikakvu drugu ideologiju, to je naprosto vojska bez ideologije, ali zato (tj. upravo zato) delotvorna i protiv vlastitog stanovnistva. Bojim se, nazalost, da smo stigli dovde.

    ReplyDelete
  10. @Roberte, pa ti imaš još "svetliju" viziju budućnosti od mene. Baš si dark, jebote. Da ne kažem sada da si me utešio, da mi prosto dođe da odem do obližnje žalosne vrbe da se izbesim. ;) Ali, mnogo dobrih pointa. Ono što je interesanto je da nigde više nema "boljeg" života, samo iluzije. U suštini, ja bih otišla odavde, ali, opet postoji to ali, nisam baš u fazonu da zapiram npr. guzice nemačkim babama i dedama. A i kad pomislim koji je stepen alijenacije i samodovoljnosti u "razvijenim" svetovima, tek mi tada pozli.
    Mislim da će vojska biti neka sorta najamne snage. Ne znam, nisam sigurna. Ama, naravno, obavezno-prisilno vojničenje, pa ti ljudi nisu bili spremni da ginu, a i zašto bi? Ovi drugi su mahom bili napaljeni i radovali se ratu, možda grubo zvuči. Neki su se vratili bogati, neki mrtvi, neki trajno mentalno oštećeni, kako ko. Sve je to sranje i gomila uništenih života. Kad se samo setim, davne 1995. radila sam u nekoj štampariji, i tu je radio jedan dečko kao ofset-mašinista koji tek što se oženio sa devojkom čija je kuća bila preko puta. Jednog dana doneli su joj brata iz Arkanove dobrovoljačke garde u sanduku. Te tuge, tog užasa, pa to nikada neću zaboraviti. U svakome slučaju, ja se generalno grozim uniformi, grozim se ideologija, jednoumlja, itd. Zar nije istorijski dokazano da hijerarhijski posmatrano podređeni nikada ne oseća odgovornost za učinjeno, kada mu je to rekao da uradi neko odozgo?! Jer nije to njegova krivica, on je samo radio kako su mu rekli. To je za mene kraj svega. Pozz, odoh da spavam.

    ReplyDelete
  11. @Roberte, imaš li ti svoj blog na kome pišeš? Radoznala sam po tom pitanju. Odnosno, ako nemaš, možda bi bilo interesantno da pišeš. A, šta kažeš? :)

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. Teško je išta zamjeriti postu koji linka moj omiljeni bend.

    Da vojska ne ubija ljude, bila bi samo smiješna, pompozna institucija.

    Sjećam se kad sam vojnom odsjeku predao dokumente po kojima je bilo vrlo jasno da imam ozbiljnu urođenu srčanu manu pa zbog toga nisam najbolji kandidat za bratoubilačke poduhvate.

    Dobio sam ODGODU na nekoliko godina bez obzira što nema šanse da će se to samo od sebe pokrpati. Ali kako nisu previše razmišljali, u tih par godina sam navršio tridesetu pa sam im ionako prestao biti zanimljiv.

    Pitanje vojske mi je općenito smiješno. Kada bi vlasti ukinule davanja za obranu i crkvu, ne bi trebale razbijati glavu budžetnim deficitom.

    ReplyDelete
  14. @Slavene, znači, ako ništa drugo, provlačim se zbog Black Sabbatha. ;)

    Uloga vojske? Paradna? Kad se spoje paradna i primarna f-ja, ma nemam pojma, samo razmišljam glasno.

    I eto, ispada da je bolje, mislim, ovo nije cinično, no u sklopu priče, da imaš nekakav urođeni nedostatak, pa ni to nije dovoljno, jer... opet... na rezervnoj klupi...

    Da bih ja kao nešto ozbiljnije pričala o pitanju vojske mislim da mi je potreban širi opseg informacija kojim ne raspolažem. Ali i znanja iz te oblasti.

    Ja npr. nemam pojma koliko se u Srbiji izdvaja iz budžeta za crkvu, a izdvaja se tu nema dileme. I onda kada se postavi logično pitanje, a što popovi za svoje usluge ne izdaju fiskalne račune, to je onda nepristojno pitanje, jer oni su "štela do boga". Mislim...

    Nekako mi se isto nameće pitanje budžetskih deficita u drugom kontekstu. Zašto je to navodno normalno stanje bilansa državnog budžeta - bilo koje? Država je najveći neplatiša i gubitaš, ali to je njena privilegovana f-ja. I kao takva (regulatorna i kontrolna) ona nameće pravila igre kojih se nikada nije, niti će se pridržavati.

    Opet sam odletela u offtopic. :)

    ReplyDelete
  15. @Zverka: Pod jedan, nemam blog, niti cu ga imati. Poslednji put kad sam nesto javno napisao skoro sam popio direktorski ukor (bese to jos davno, u jednoj srednjoj skoli bogu iza ledja). Posle toga sam na vreme preusmerio moju karijeru u drugom smeru gde moralno-politicka podobnost nije od presudnog znacaja.
    Pod dva, ja generalno ne volim da se druzim sa ljudima, obicno lanem nesto sto povlaci moje dobrovoljno i brzo udaljavanje sa mesta dogadjaja. Tako da mogucnost da me citaju vise plasi nego sto inspirira.

    ReplyDelete
  16. @Roberte, nisam ja mislila ništa loše time. Dosta mi ta tvoja početna rečenica zvuči isključivo. Pa, ja sam se bre "klala" sa pojedinim profesorima u srednjoj školi - zvali su me kolovođa. Pa to je bio pravi izazov. Klala sam se i na fakultetu, hehehe. Tvoj izbor svakako, i za druženje i za samocenzuru. Mislim, razumeš, ko ih bre jebe sve?! Tako ja to vidim. Ne moraju ljudi da te vole, bitno je da ti voliš sebe i da se ne ograničavaš zbog drugih. Hahahahaha, koji egoizam, vrhunski. Blog je super mesto za prevazilaženje nekih "prepreka". Ali dobro, ovo je moj konj, i ja gao svaka pristojna Ciganka hvalim.

    ReplyDelete
  17. Sa malim zakasnjenjem - bravo!
    Nije me bilo na Mrezi par dana, a offline sam razmisljao kakve sve posledice donosi to ukidanje vojne obaveze... I do svakojakih sam rezultata dosao :)
    Samo da promenim naslov, posto smo koristili istu rec "voljno"... a mnogo toga se desava "nevoljno"...

    ReplyDelete
  18. @Hvala ti, Bojša. :) Zamisli da krenemo da ispredamo šire futurističke teorije, bilo bi baš interesantno. :) Za naslov se potpuno slažem. Nego, htela sam da se infiltriram sa ovim naslovom (koji je već viđen na drugim oficijelnim lokacijama - npr. RTS) na prvu stranicu Google-a. ;)

    ReplyDelete
  19. @Zverko, rekla si da sam mnogo dark...sada sam bas zavrsio jednu knjigu koja naucno i sa obiljem dokumentacije iz malo drugacijeg ugla iznosi malo razradjenije i generalnije isto sto i ja. Autor je Loïc Wacquant, naslov je Les prisons de la misére, Paris: Éditions Raisons d’Agir, 1999.
    Za kratku recenziju -koja skoro da prepricava knjigu - videti ovde.
    Evo samo jedne recenice iz navedene recenzije, samo da osetis o cemu se radi:
    " With these developments, the prison does not merely control crime; it regulates the free market (imprisoning the poor and the unemployed) and the racial order (incarcerating ethnic minorities)."
    Ako si mogla napraviti ona brilijantnu analizu Miskovicevih firmi pre nekoliko meseci na drugom tvom blogu, ovo bi ti bio pravi izazov, ne?

    ReplyDelete
  20. @Robi, opet te je Blogger bacio u spam. :) Milo mi je znati - zašto? Recenziju sam pročitala, a ti budi ljubazan da mi na mail pošalješ knjigu, ili link da istu skinem. :) Na Google Booksu postoje samo 22 stranice. Zahvaljujem se na komplimentu, što se tiče finansijske analize Jugohemije. Mogli bi da je nazovemo malim delom onoga što sve spada u tu priču, jer i to je dosta, s obzirom da je free doprinos. Izazov svakako - da. Pozivam te ukoliko hoćeš - baci se na posao, pa da objavimo. Šta ti misliš o tome?

    ReplyDelete
  21. @Zverka: problem je sto je primerak koji posedujem na papiru i nije na engleskom. Skener nemam, ai da imam, morao bih ti prevesti nekih 180 stranica, sitno pisanih...
    Inace , virtuozno si obrnula stvari u 7 redova: svoj post zavrsavam sa ponudom da napises post o temi, a ti zavrsavas sa "baci se na posao". Majstorski obrt, nema sta :)
    Kad bolje pomislim, zakljucci koji se namecu su toliko crni da se bez pratecih dokaza (fusnota, tabela, grafikona, pozivanja na izvore, itd.) koji se pominju u knjizi tesko da su shvatljivi i prihvatljivi vecini ljudi, a takav post sa svim tim pratecim dokazima bi bio toliko dug i toliko dosadan da ga niko ne bi ni citao. Istovremeno, bez svega toga bi tema ostala na nivou fantaziranja o kraju sveta 2012-te.
    Sto se linka tice, osim paperback izdanja kojeg imam i ja sam gledao samo googleBook, ali nisam primetio da je dato samo prvih 27 stranica, shame on me. Tako da je stvar ad acta.

    ReplyDelete
  22. @Robi, ih samo ti još to treba da prevodiš sa francuskog, nemaš pametnijeg posla. Ma sigurno ima da se skine negde knjiga na netu. :D Nisam kopala, ali iskopaće njega Billy. :) Hvala još jednom na komplimentu. Ponuda je otvorena, uvek možeš da kažeš - da. To važi i za neku drugu možda "digestivniju" temu. Ne brini, ionako taj blog slabo ljudi čitaju. Jebiga, nije zabavan, ne unosi razbibrigu, smara ljude. :) Ab imo pectore. :)

    ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...