Saturday 27 November 2010

Poezija je...

Trenutno se bavim čitanjem koječega, a na šta sam "pretplaćena" u Google Readeru. Naletela sam na nešto što se zove Mikro-antologija: No Sleep poezija. Pročitala sam svih (pet) pesama različitih autora, uglavnom poznatih široj javnosti, a koje su se našle u tom članku. Molim vas da pesme pročitate, pa da prodiskutujemo. Pitanja o kojima razmišljam su: Da li takva sorta poezije za vas predstavlja poeziju ili nešto drugo? Kakav utisak ponesete u sebi nakon čitanja ove poezije? Kako se osećate? Ne bih da vas udavim sa pitanjima, zanima me vaša lična impresija. Ovom prilikom neću izneti svoje mišljenje, to ću ostaviti za rubriku komentara. Ali priložiću jednu pesmu, koju ću napisati očas posla.

San je došao
Kao noćna mora.
Bila sam uhvaćena
U - net.
Na meni samo
Duplo golo.
Kratka suknjica.
Klitoris mi plazi.
Merka me matorac.
Bludni sin.
Upotrebljiv,
Nerashodovan.
Mogu ga uzeti.
Vidim mu jezik i kurac.
Merka me,
Juri me.
Trpa mi
Svoj debeli jezik
U usta.
Nabijam ga
I ja njemu.
On se davi,
Koprca se.
Dobra kita beše!
Najebala sam se noćas
Za čitav život.
Vanvremenski...
A onda se san završio.

43 comments:

  1. Wow, kave rime, kakva vanvremenska poezija, naježila sam se!!!!Ugušila sam se.

    ReplyDelete
  2. @Jungie, dankujem na commu. Od čega si se ugušila?

    ReplyDelete
  3. Od njegovog debelog jezičine...

    ReplyDelete
  4. @JQ, u pesmi je on ugušen. Ali odlazimo od teme. Ja sam zaista imala tu ideju da prodiskutujemo o "no sleep poeziji". Ali, ne inzistiram.

    ReplyDelete
  5. Ne odlazimo od teme nego ne znam kad si ozbiljna a kad se šališ :) Volim ja da diskutujem. Pročačkala sam malo po toj poeziji, katastrofa, mislim možda jedna od dvadeset pesama da bi onako čovek mogao da kaže, aj ok. Ali ne, možda sam zaostala i konzervartivna, za mene je poezija nešto lepo, a ovi vulgarizmi ne dolaze u obzir. Ama, baš nikako... Onda, poezija mora da ima tu dubinu, ili barem da navede mene da je zamislim kao prosvećenu i duboku. Kažem i opet da je to samo moje mišljenje, koje naravno poštujem :)

    ReplyDelete
  6. O, @Jungie, drago mi je da si se odazvala pozivu. :) Ovoga puta, osim kao i uvek što poštujem tvoje mišljenje, želim da ti kažem da ga u potpunosti i delim. Za mene je poezija inspiracija i lepota, a ovo što se danas naziva poezijom, to je za mene najobičnija izdrkotina, koju sam demonstrirala u svojoj pesmi koju bih okarakterisala kao hyper trash. Pesmu sam napisala za 3 minuta. Prosto sam ispljunula maligane.

    ReplyDelete
  7. Ovo "očas posla" mogu da razumem, a ono No Sleep ne bih da se mešam ;)

    ReplyDelete
  8. @promena, diplomatski odgovor, ali ne vidim stav iz njega. ;)

    ReplyDelete
  9. Ma da...nema smisla, dođe mi muka kad vidim šta sve može da se izdaje, a moje pesme leže u prašini...Ali neću da smaram :)

    ReplyDelete
  10. @JQ, sviđa mi se što to čujem. Nisam znala da pišeš pesme. I dan, danas, kada pogledam šta sam sve do sada napisala od pesama, najdraže su mi ljubavne. Jer, ono su iz mene izvukle ono najbolje. Veoma bih volela da pročitam neku tvoju pesmu. Ukoliko bude bilo prilike, razume se. :) Ukoliko si neku objavila na blogu, a ja to propustila, opali me slobodno po nosu. :)

    ReplyDelete
  11. Same same, linkuj neku svoju ako hoćeš:) Jun - Jul arhiva, dve su, nismo se poznavale tada, neću da te opaljujem po nosu :D

    ReplyDelete
  12. Komunikacije sa poezijom ili ima ili nema, ako je kod mene nema, ne isključujem mogućnost da neko tu nešto nađe za sebe (mislim na ovu Guarana poeziju)

    ReplyDelete
  13. Okay, hvala ti @JQ na usmerenju i na negrdnji. :) Za linkovanje, pusti me da se počešem po glavi i snađem u haosu od postova. Dve znam sigurno koje su ovde, jedna stara, tinejdžerska, druga daleko mlađa i ne baš klasično ljubavna. Uglavnom, sve je i dalje offline.

    ReplyDelete
  14. @promena, okay, kapiram, ne dotiče te ta forma izražavanja. :)

    ReplyDelete
  15. Ово ме подсећа помало на Мајаковског и Васка Попу (?!) Уморан сам од тога :)

    ReplyDelete
  16. @ToMCee, ne znam šta je "ovo", ali mene ne podseća ni na jednog ni na drugog. :) Okay, umoran ili ne. :)

    ReplyDelete
  17. Па ни једно ни друго ни треће ми не делује као поезија већ више као отварање умова. Само што је "ово" отварање ида, Мајаковски је више отварао его, а Попа је мајстор за претварање супер-ега у нека чудеса која нико живи не разуме (кад се сетим оног циклуса "Кора" из лектире, сваки пут останем без речи). И сва три су ми некако небулозна...

    ReplyDelete
  18. @ToMCee, al' si napravio Frojdovsku podelu, hehehehe. Možda bi ti sada Popa izgledao drugačije da ga čitaš bez moranja. ;) Majakovski mi nikada nije specijalno "legao", ali ima snagu. A ovi "id" performansi su toliko laki za pisanje, da bih noćas mogla da napišem zbirku, uz respect svima koji ne misle tako. Možda to i da uradim?

    ReplyDelete
  19. Ид је најлакши за писање јер је најпримитивнији, вуче најпрималнијим инстинктима. Супер-его је високоморални, то мени не лежи, па ни Попа :))

    Ма дај, писање о столици или белутку ми је подједнако незанимљиво као и писање о утрпавању језика... Нема ту маште.

    ReplyDelete
  20. @ToMCee, eto kako ti sve to objasni. Pa što onda svi ne pišu "nagonsku poeziju" kada je to sve "luk i voda"? Neće da budu primitivni, hoće da se izdignu? :) Za "moralno" te razumem, ali... ne potcenjuj Popu. :)

    Ja mislim da je vrhunska mašta i erotika u tekstovima novokomponovane narodne muzike. ;P

    ReplyDelete
  21. Зато што виде људи да им глупо и неће то да раде. :D Не потцењујем Попу нипошто, само кажем да га не разумем баш најбоље.

    Не мешај новокомпоноване у ову причу, немају они везе са тим :D

    ReplyDelete
  22. @ToMCee, sa' ću ti kažem nešto, ali da se ne uobraziš. Odličan si sagovornik i imaš šta da kažeš. :)

    ReplyDelete
  23. Što bre, evo ova tvoja baš zanimljiva? :D
    A od ovih koje si nam zadala za domaći mi se ova Nežna lomljava bora oko usana jedina dopala. Pa pao sistem vrednosti narodu, i to se odmah oslikava i na poeziju. Šta li će sutra u čitanke ući? To mene brine.

    ReplyDelete
  24. Е, али за еротику си у праву, кад се сетим "Малог мрава", па онда "Три руже", па "Ивана" од Меденог месеца (суптилно - "...ал' ђаво прсте завлачи...") :D

    ReplyDelete
  25. @Ivana, šta da kažem osim - LOL. To, dekadencija hara, ne daj nikom da te *ara. Da, stvarno, zamisli čitanke za jedno 50 godina. Koje bre čitanke, to neće ni postojati. Ima da ih onako malečke iščipuju i da im menjaju "zapis" po potrebi. Jao, baš sam mračna. :))

    ReplyDelete
  26. @ToMCee, to, to, kako beše, Tomislav Ivčić. Sećam se spota i dan danas. :)) Ima, ima tu raznih momenata. Ali, stvarno, onako "prava" erotska poezija ume baš da "pobudi" biće. :)

    ReplyDelete
  27. @ToMCee, zajebala sam se, sad sam proverila na YT, Tomislav Čolović, bre. Tomislav Ivčić isto postoji, ali ne znam odakle mi je on došao, u životu ga ni čula kako peva, niti videla.

    ReplyDelete
  28. Ако мислиш на "Малог мрава", вероватно мислиш на Томислава Чоловића, али ти не замерам што не знаш јер не пратиш :)) Елем, има оно ... јој предухитрила си ме коментаром, играм се са Џангл на другој страни па сам застао на пола коментара.
    Не знам шта сам хтео да кажем, углавном права еротика је кева. И не знам одакле ти Томислав Ивчић :))

    ReplyDelete
  29. @ToMCee, razumeli smo se. :) Želim da napišem "pravu" erotsku, osećam se izazvano. A, čega se igrate - "masnih fota"? Jao, odvratna sam, opet kvarim omladinu.

    ReplyDelete
  30. Аха, хихи :)) Срам те био :D

    ReplyDelete
  31. @ToMCee, ako, ako, deco, nema tu sramote - "zanimajte" se, lepo je to. :D

    Ja ću da zaoštrim olovku (kad nemam ništa drugo), pa ću da pišem. :D

    ReplyDelete
  32. Ко још има времена за срамоту данас? :)) Ако, пиши ти нама, да си жива и здрава, увек ваља нешто прочитати после добре игре... Осим ако ти се приспава :)

    ReplyDelete
  33. Od kako sam se vratio iz Buenos Airesa, samo setam po stanu u dresu Argentine, srcem yerba-mate, glumim Borgesa i po netu trazim citate. Pravo sam se ufuro.
    Btw, ovo tvoje je haiku knjizevnost, jelde?

    ReplyDelete
  34. @SD, uživaš, uživaš, uskoro ćeš i španski da progovoriš. :) Je l' furate malo tango? Ne reci da nisi igrao, pls.

    Nemoj bre da zezaš, koji crni haiku, cccccc. Oprobala sam se, ali to je 5 od 5.

    ReplyDelete
  35. Speaking of erotica...
    Bijase to davno u gradu mom, radio-emisija, sta li vec, i na njoj neka nagradna igra. Pitanje voditelja slijedi:
    "Trazimo ime poznatog pjevaca narodna muzike, a da vam pomognemo, njegov nadimak je jedan predmet u kuci koji barem desetak puta dodirnete dnevno."
    Javljaju se slusaoci i u to ce jedna razdragana zenica godina srednjih:
    "A da to nije Mile Kitic?"
    "Nije gospodjo. To je Boro Spuzic-Kvaka."
    "Aha. Nista onda. Do vidjenja"
    "Do vidjenja"

    ReplyDelete
  36. @SD, hahahahahahaha.

    Možda nije dobila u nagradnoj igri, ali ovo što je razvlačila po kući joj je prijalo. :D

    ReplyDelete
  37. :))))))))))))) (to se ja smejem, mnogo se smejem)
    Vremena su takva, da se danas svakakva bljuvotina smatra umetnošću, sve se danas pravda poezijom. Ja ne umem baš da napravim razliku, tj. da procenim da li je nešto umetničko delo ili je proizvod nečijeg tripovanja (ima onih koji bacaju strofe i misli tek onako, bez ikakve veze, pa se tamo neko ko čita lomi i preznojava pokušavajući da prodre u smisao). Imaš umetnike i tripovane umetnike. Tako to ja tumačim. Ima tu malo i parodije, ma svega ima. Problem je kad neko stvarno veruje u to i naziva sebe umetnikom. Ova pesma će ući u čitanke onda kad operski pevači budu prdeli i podrigivali na sceni...valjda...
    Ali pesma je...:)))))))))) (još se smejem)

    ReplyDelete
  38. @Gospodaru Nevremena, zar nije vrhunsko đubre? :)))))))))))))))) Umetničko delo je i kada se neko posere na platno, uradi "zlatni tuš" pred širom audijencijom, itd. Sve je to, ma ne ide mi da pravim bilo kakve podele. Za mene je umetnost u bilo kojoj sferi i bilo kom obliku u stvari samo jedno - beskompromisnost. Jegiba, kad Hari Poter pikira da se useli u lektiru, što da 'vaka pesma ne uđe? :D Omladina se sve ranije zabavlja spolnim radnjama. :P

    ReplyDelete
  39. E baš ne mogu to da čitam. Drugi put ćemo da diskutujemo. ;)

    ReplyDelete
  40. @Charo, kako ti drago, ima vremena da se popričamo. :)

    ReplyDelete
  41. Nisam imala vremena do sad, pa hajde, mada je već proš'o voz, da kažem i ja svoje mišljenje, iako ga niko ne očekuje (al' mi drago nekako što je neko pokrenuo malo i pitanje poezije :))

    Ova moderna poezija podrazumeva savremenost u odabiru motiva i najčešće narativnost. Pošto je sloboda dozvolila eksploataciju seksualnih motiva, logično da je mnogi pisci i obrađuju, jer tako dokazuju da su savremeni. A možda idu i na foru da zaprepaste čitaoca?
    Ali u ovim pesmama nekako više imamo upotrebu svakodnevnih situacija kroz motivsku strukturu, odnosno mišljenje da poezija može biti u svemu što nas okružuje. I upravo je Popa jeda od začetnika ovakvog načina pristupa stvaranju.

    E, sad, mislim da je problem više u tome kako pesnici obrađuju te svakodnevne teme. Popa je meni čitljiv i poetski pristupačan, a ovaj izbor... Pa ne znam. Malo mi je nezanimljiv, tj. imam utisak da takvih pesama ima na hiljade, i teško mi je da odredim koji je kriterijum bio osnova određivanja izbora :)
    (izvinjavam se zbog opširnosti komentara)

    ReplyDelete
  42. @Branislava, obradovala sam se tvom komentaru. Nema potrebe da se izvinjavaš na dužini komentara, meni to ne smeta i volim da pročitam tvoje mišljenje. Ne mislim da je prošao voz. Što se mene tiče, nije. :)

    Nadovezala bih se malo. Što si rekla za odabir motiva i narativnost, dodala bih - i ogoljenu eksplicitnost. I ja sam razmišljala o toj - šok terapiji, što možda takva sorta poezije izaziva. Izgleda mi da se granice pomeraju u smislu da ljude sve ređe mogu da se zaprepaste nečim. Nekako su oguglali i postaju blazirani.

    Da, slažem se, pitanje je "obrade", a pesmu je moguće "izvući" iz običnih svakodnevnih motiva, a da ona ne bude niti plitka, niti banalna, niti da na tebe ostavi utisak: "Dobro, i to je jedna u nizu istih koju ni po čemu neću upamtiti, jer me je "probudila" jednako kao čitanje npr. prosečnog članka u novinama."

    ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...