Thursday 18 November 2010

Još litar jedan...

U uređenoj državi u kojoj živimo osnovne životne namirnice spadaju u retke i deficitarne. I to će tako biti sve dok se Mlađan Dinkić i Slobodan Milosavljević sa svojim uvoznicima tajkunima ne usaglase oko toga koji izvozilac sirovog mleka iz EU ili ko zna odakle će bolje da ih podmaže. Solidarno prilažem 1 i slovima - jedan litar svežeg kratkotrajnog mleka od 1,6% mlečne masti. Čisto da ne zaboravite ni ukus, ni miris.


Da li bi se kravica blaženo smešila i grickala cvetić na livadi da zna koliko je samo teško kada interesne grupacije ne mogu da se usaglase, pa se odjednom dogodila neprirodna pojava da krava u stvari daje jogurt, kiselo mleko, kiselu pavlaku, slatku pavlaku, razne sorte sireva, ali i čokoladno mleko.


Anketa sledi sa mogućim pritiskanjem više odgovora.

Da li ste pili sveze mleko danas?
Da
Pijem samo vodu cesmovacu
Ne pijem mleko nikad
Jesam, u poslednjih nedelju dana
Ne
Muzem svoju kravu i ne berem brigu
Pijem iskljucivo pivo zbog B vitamina
Jesam, ali bok-te-pita-kad-je-to-bilo


  
pollcode.com free polls

P. S. U međuvremenu, zapalite koju, kad već nema mleka, ali uzdržavajte se od zabranjenih lokacija za pušenje, jer prohibicija uživanja nikotina mora da se poštuje.

27 comments:

  1. Ja ću jednu halucinogenu pečurku, molim!

    ReplyDelete
  2. Ne znam da li si primetila najnoviju izmišljotinu, sad imaš mleko i jogurt od 1 kg (!?!)a ne litar.
    Menjao bih za taj litar deluje mi nekako veće.
    Obrati pažnju.

    ReplyDelete
  3. E baš smo majka i ja kupile danas mleko, ali je bilo samo tog 1,6% i to u malim količinama, majka tvrdi da će da sjebu i Imlek k'o i sve ostalo pa zato.

    ReplyDelete
  4. @Moj tzv. život, kažu oni što su probali da dobro radi. :)

    @Promena, nesam videla. Čekam da se pojavi ono mleko u prahu, da evociram uspomene na embargo godine. Počinju opasno da mi nedostaju. ;)

    @Ivana, eto, i vas dve ste uspele da ga upecate. Inače, zanimljivo je da su datumi na ambalažama sa sve kraćim rokom. Čudo jedno ova veštačka nestašica. Već su sjebali u suštini - Danube Foods Group. To je ona priča o tome kako monopolista zloupotrebljava monopol. Otkrili rupu na saksiji. Izvan svake logike, zar ne? Kad si monopolista, onda zauzimaš najveći deo na tržištu, pa se zloupotreba nameće sama od sebe.

    ReplyDelete
  5. Pa kontam to s monopolom, i to smo pričale dok smo kupovale jer za šta god smo se uhvatile-Premia!

    ReplyDelete
  6. @Ivana, da to je jedna od Miškovićevih - Deltinih robnih marki. U stvari, treba da pročitaš deklaraciju, da vidiš ko u stvari proizvodi konkretan proizvod, jer to nekako postaje neuočljivo, kad bljesne jedinstveni brand - Premia.

    ReplyDelete
  7. Pa da, znam da je njegovo, a kupovale smo u Maksiju koji je takodje njegov, a ostali proizvodjači naprasno slabo zastupljeni, a proizvodi Premije na sve strane i sve na akciji, što je majka mi takodje objasnila, njegov proizvod-on direktno prodaje u svojim lancima robnih kuća pa ne mora mnogo da se ugradjuje na proizvodnu cenu.

    ReplyDelete
  8. P.S. Ja imam plišanu kravicu Imlekovu, sa sve cvetićem koji gricka, beše jedno vreme kupiš par litara mleka i dobiješ na poklon.

    ReplyDelete
  9. @Ivana, ma sve se nešto mislim da mu je niska marža. Jebe narod, pa rastura. U Tempu najniža, pa onda u Maxiju nešto viša, pa onda u Mini Maxiju koji je najdostupniji svima najviša marža. Pre nekih mesec i kusur dana u Mini Maxiju pojavio se ajvar (pravi, nije falš sa sve ljuskama, od barenih paprika i sl.). I cena za teglu od 550 gr je bila 250 dinara. Onda je bila akcija, pa je cena 2 nedelje bila 200 dinara. A sada je cena 350 dinara. Ako je prodavao za 200, a sad je 350, to je 75% viša cena. Užas, a mi prinuđeni da kupujemo kod njega.

    P. S. Ta kravica će da postane muzejski primerak, čuvaj je. :)

    ReplyDelete
  10. Sve to stoji, naravno da mi uvek budemo jebena stranka. Čak i mi nezainteresovani za seks. Mislila je ona upravo na te takve akcije kad sam ja komentarisala kako ne kapiram kako mu se to isplati.

    ReplyDelete
  11. @Ivana, nemam uvida u njihove marže, ali imam utisak da se taj ni na šte ne ugrađuje manje od 100% u odnosu na nabavnu cenu.

    ReplyDelete
  12. Ja još uvek uspevam da nađem mleko svaki dan, ali na raznim čudnim mestima u čudnim pakovanjima. Jedno vreme sam npr. kupovala mleko u kesama koje proizvodi PIK Zemun. Ne kupujem ništa što ima ispod 2,8% mm, što me čini valjda naročito izbirlivom osobom, 'bem li ga. Ima jedna mala priv. prodavnica u komšiluku u kojoj uvek svega ima, nemam pojma kako čovek nabavlja, ali sve je skuplje 10-50% nego u maxiju. Imamo i plan b za svaki slučaj - kupovina kod seljaka, ono, jednom nedeljno po 10 litara pa u zamrzivač.

    Pre pola godine sam prestala da dojim dete, možda bi bolje bilo da nisam, sad bih imala problem manje...

    ReplyDelete
  13. @Vanja, e, ali ulažeš dodatne bespotrebne napore. :) Ko će ga znati koliko mm masti ima u kom mleku, ionako to mleko meni odavno smrdi kada otvorim ambalažu, tako da se nosim mišlju da ga ne pijem više. Najbolji vam je plan B, kod seljaka po mleko. I kod mene na pijaci vikendom stiže mleko, tako da ta solucija postoji + punomasno je i jeftinije nego u radnjama. I miriše kada ga skuvaš. Što se dojenje tiče, ima majki koje doje decu i do njihove 10-te godine. Ne bih znala koliko je to pri pameti, a koliko van pameti.

    ReplyDelete
  14. Nije, ima razlike, znam da kad stavim ovo od 1,6 u kafu baš bude bzvz :)

    Ne znam ko doji decu do desete godine, to je nekad bilo, danas malo majki uopšte doji decu (upoznala sam neke koje doje, ali na internetu, dok su me u neposrednoj okolini svi gledali kao vanzemaljca :)) prestali smo lako i prirodno sa dve godine i tri meseca, bez stresa ikakvog (nisam htela to na silu da mu oduzimam).

    ReplyDelete
  15. @Ne znam, Vanja, meni sva međusobno liče. Pomiriši dobro kada ga otvoriš, iz pozadine se oseća neki miris, koji mi nije prirodan. Što se tiče dugogodišnjeg dojenja, gledala sam neke snimke na You Tube-u, pa me je to i šokiralo. Inače, znam da majke slabo doje dece, da im, zaboga, ne propadnu devojačke grudi.

    ReplyDelete
  16. Ono dugotrajno mleko ima specifičan miris, a na ova obična sam navikla, u svakom slučaju ne pravim problem, samo dajte mleka :)

    A svi ti 'argumenti' protiv dojenja su čista glupost. Devojačke grudi pretrpe tolio promena tokom devet meseci trudnoće, da mislim, stvarno... a ja ne znam kako bih drugačije za 6-7 meseci skinula 20 kg koje sam nabacila u trudnoći, nisu se sve te kalorije gomilale bez razloga :)) eve me sad, k'o devojčica, bez dijete :)

    ReplyDelete
  17. Zar je tako loše stanje u Srbiji?? :(( Mene ne pogađa mnogo, ja ionako ne volim baš sveže mleko, više mlečne proizvode. STrašno, ali plazmeko volim ;(

    ReplyDelete
  18. @Jungie, znaš da je loše stanje u Srbiji, generalno. Što se tiče mleka, radi se o pravljenju psihoze u narodu, jer bolje je razmišljati o tome gde ćeš da ujuriš litar svežeg mleka, nego kako je sve ostalo oko nas sjebano. Inače, u rafovima se da naći dugotrajno od 1/2l, istih karakteristika kao sa slike. Kad se narod zasiti, što od jurenja mleka, što od slušanja loših vesti na tu temu, onda kaže: "Ma ne zanima nas koliko košta, neka je i 100 dinara litar, samo da ga ima." Pucaju na psihologiju naroda. I onda, i vuk sit, i ovce na broju. Problem "rešen", narod plaća ceh, a političari i tajkuni pune džepove.

    ReplyDelete
  19. Huhh, ovo ce biti malo strucno... :)
    Specifican ukus dugotrajnog mleka se oseti uglavnom zahvaljujuci zastareloj tehnologiji pasteriziranja. Prilikom pasteriziranja mogu se koristiti dve tehnologije, ESL (rok trajanja nekoliko dana, niza temperatura) ili UHT (to je dugotrajno mleko, zagreva se na temperature cak i iznad 100 stepeni na nekoliko trenutaka). Sa starom tehnologijom se zagrevanje vrsi kao kod protocnog bojlera, pa mleko (tj. belacevine u mleku) dozivi termicki sok i promeni se ukus, slicno kao kad mleko zagori.
    Novija tehnologija zagreva mleko na 140 stepeni, ali sa predzagrevanjem na 80-90 stepeni, zato je toplotni sok manji i manje se oseca taj neugodan ukus (mada ne nestaje u potpunosti). Osim toga vreme periodicnog ciscenja se povecava na 20 sati.
    I sistem pakovanja moze uticati, jer klasicna ambalaza ostavlja malo vazduha u pakovanju sto moze dovesti do hemijskih reakcija i samim tim do promene ukusa. I za to postoji resenje, recimo Tetra Gemina, koga zanima neka progugla.
    Siguran sam da se u Srbiji koristi ta stara tehnologija, a jos ako ni vreme periodicnog ciscenja ne drze...ma svasta moze da bude uzrok promene ukusa, ali ja tipujem na zastarelu tehnologiju i tip ambalaze.

    ReplyDelete
  20. Čoveče al' ga ovaj Robert izanalizira :D Meni se ovde na zapadu ne dopada što gotovo svako mleko ima miris krave. Možda ga zbog toga ne pijem, ali npr. volim da popijem naše dugotrajno...

    ReplyDelete
  21. @Roberte, ako, ako, meni se dopada tvoja analiza. Hvala ti što si to podelio sa svima. Imam i dodatna pitanja za tebe.

    Što se tiče kratkotrajnog mleka postoje 2 stvari koje meni nisu jasne:

    1) na koji način (hemijski? pretpostavljam) je kratkotrajnom mleku tokom vremena sve duži rok trajanja? - to mene buni, jer nekada je na ambalažama tih mleka pisalo da je to pasterizovano mleko za kuvanje i kuvali smo ga, a i morao si da ga popiješ u proseku za 2 dana, inače posle prokisne.

    2) danas je to mleko isto tako pasterizovano i traje 6 dana bez da ga kuvaš, pa me zanima koji je tu catch?

    Što se tiče dugotrajnog mleka, UHT sterilizovanog, takođe sam primetila da kako godine prolaze, recimo pre 15-20 godina bio je neki rok, 2+ meseca, a danas viđam i da je rok trajanja 6 meseci. Mene to nekako odbija. Sve mi je to veštački.

    Šta znači kad je mleko homogenizovano? To piše na svim ambalažama dugotrajnog mleka.

    Da i još nešto sam primetila. Dugotrajno mleko u strukturi odnosa proteina, ugljenih hidrata i mlečne masti uvek ima nešto više decimalnih poena ugljenih hidrata u odnosu na kratkotrajno (ako posmatramo da oba imaju isti % mm). Zašto?

    Koliko mi je poznato, ovde svu ambalažu pravi kompanija TetraPak, kao i valjda u celom svetu, ali da li je njihov TM Tetra Germina deo ove priče, to ne znam niti znam na osnovu čega da zaključim. Evo, sada sam isekla ambalažu od kratkotrajnog mleka da vidim šta ima unutra. I šta vidim. Postoji spoljni sloj kartona (ambalaža), postoji unutrašnji sloj kartona i preko tog unutrašnjeg sloja je nešto što izgleda kao lakirani ili plastificirani karton. Ne izgleda mi baš ubedljivo. Sad da ne širim priču, ali samo da kažem, postoje i ona kratkotrajna u plastičnim flašama i još ponegde u plastičnim kesama.

    Konačno, kada uporedim mleko od krave sa pijace koje kupim ponekad i ova kratkotrajna i dugotrajna, meni se čini kao da fabrička mleka i nisu mleka. Smrde mi. A o tome si već pisao da zavisi od načina i brzine termičke obrade.

    Eto, pa kad navratiš, dopiši nešto na ovu temu. :)

    ReplyDelete
  22. @JQ, nemoj da kudiš čoveka, vidiš da sam se uključila sa dodatnim pitanjima. Ne razumem šta nedostaje mirisu krave? Meni ova naša mirišu na crkotinu. Naravno, ako tebi prija, okay, ali zapitam se da možda nije to i neka sorta nostalgije?

    ReplyDelete
  23. Ma zveri, volim taj specifičan miris dugotrajnih iz tetrapaka. Možda iz detinjstva, kad smo ih pili iz frižidera onako iz ambalaže :)
    A ova što mirišu na krave, jebiga i posle gutljaja ostavljaju ukus krave u ustima :D Pa bolje onda ambalaže :) Ne mislim na crkotine.
    A neka Robert analizira, meni ne smeta :)

    ReplyDelete
  24. @Jungie, ometaš me, čitam tvoji novi post. :) Ja i danas pijem iz ambalaže, ližem poklopce od jogurta, jedem prstima i tako. Inače, može i po protokolu, ako i kada situacija nalaže. No, nema meni sećanja do trouglaste, tj. piramidalne ambalaže mleka i jogurta. Ne verujem da imaš nešto protiv telećeg pečenja, ako okrenem priču na ukus kravinog podmlatka u ustima. :))

    ReplyDelete
  25. Plačem na ovaj tvoj komentar, jebeš ove amabalaže homogenipasterizacije, podmladak je hajlajt dana :)A, i večeras sam oblizala poklopac od voćnog jogurta, kao i svaki put uostalom. A ono trouglasto je KIM iz SFRJ I think. Jogurt- NEZABORAVAN!

    ReplyDelete
  26. @Zverka: rok trajanja se definise - izmedju ostalog - i nekim granicnim vrednostima zivih mikroorganizama u mleku. E sad, ako tokom muze obezbedis bolje higijenske uslove, ako mleko cuvas na kontrolisanoj (niskoj) temperaturi do prerade i ako razvojem tehnologije pasterizacije uspes da povisis temperaturu pasterizovanja, a da drugi parametri (recimo, ukus) ne trpe previse, onda kao rezultat svih tih faktora dobijes manju inicijalnu kolicinu mikroorganizama i njihovu smanjenu reprodukcionu ratu. Zato ti mleko traje sve duze i duze.
    Vazno je reci i da samo UHT obrada unistava sve mikroorganizme, kratkotrajno mleko nije asepticno.
    KOD UHT mleka se javlja vremenom jedan drugi problem, a to je zgrusnjavanje, izazvan termickom aktivacijom kazeina. Da se to ne bi dogadjalo, dodaju se enzimi, ne pitaj me koji, koji imaju ulogu stabilizacije mleka, tj. belancevina u mleku. Isto tako, UHT obrada smanjuje kolicinu rastvorljivog kalcijuma, pa tu opet ulaze aditivi (ili, u nedostatku istih, smanjuje se Ca sadrzaj), a posredstvom Maillardovog procesa i termicke izomerizacije se neznatno umanjuje i nivo laktoze, tj. ugljenohidrata u mleku - tj. trebalo bi biti manje, za razliku od onog sto si pisala. Za Maillarda i izomerizaciju proguglaj malo, jer post nikada nece biti zavrsen :)
    Sto se tice pitanja da li je to sto pijes mleko i u kojoj meri je mleko, tesko je odgovoriti.
    Ako uzmes u obzir koliko se u pretprocesiranju izvuce suvih materija za pavlaku, sir, pa cak i kod jogurta i ako uzmes u obzir da se u gradovima jedino na ovaj nacin moze omoguciti da u dragstoru uvek imas mleka, a ne samo u zavisnosti od vremena muze u obliznjim selima, onda ja kazem da je to razumna cena koju moras da platis.
    Evo, obecavam da necu vise o mleku ...

    ReplyDelete
  27. @Roberte, hvala ti na ovako iscrpnom stručnom objašnjenju. Iako, moram priznati, neki delovi mi zbog nedostatka znanja iz ove oblasti nisu poptuno jasni. Ali, okreni-obrni, onda bi bilo neophodno da otvorimo novu blog lokaciju koja bi bila posvećena ovoj temi. :) Meni je ova tvoja rečenica značajna: "Sto se tice pitanja da li je to sto pijes mleko i u kojoj meri je mleko, tesko je odgovoriti." To mi opet otvara novu temu o korisnosti kravljeg mleka za ljudski organizam, odnosno postoje, a to znaš, i oponentni, i zagovornici, i naravno velika dilema o stvarnom iskorišćavanja Ca unešenog putem mleka u ljudski organizam. Sve u svemu, vidim da je došlo vreme da kupim kravu, samo je problem što nemam gde da je držim. :) Sada i ja prestajem... sa pričom o mleku. :)

    ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...