Thursday 4 November 2010

Demaskiranje

Danas se bavimo problematikom patoloških lažova, odnosno na šta treba da obratimo pažnju kako bi ih nedvosmisleno detektovali.

Patološko laganje se opisuje kroz pojam mitomanije koji predstavlja tendenciju pojedinaca da svoju bujnu maštu prezentuju kao stvarne događaje začinjene neverovatnim pojedinostima, sa ciljem samopromocije, odnosno reprezentovanja (isključivo) samih sebe u što povoljnijem svetlu. To je bolesno stanje kod odraslih ljudi, jer ukazuje na emotivnu nezrelost, izraženu sujetu i kompleks inferiornosti koji je maskiran kroz superiorne stavove prema svemu i svakome.

U osnovi svega toga je narcistički poriv, odnosno isti takav tip ličnosti, ako se detektuje kao psihološki poremećaj, a isti nisu uvek prepoznati. Poznata Vam je priča o Narcisu, zar ne? Kada pročitate priču, nemojte da se hvatate (samo) za pojmove pederastije i homoseksualnosti koji su naglašeni, već je posmatrajte kao višeslojnu poruku.

Patološki lažovi su uvek u pravu, čak i kada je svima ostalima jasno da to nije tako; uvek su najbolji i preteruju u svemu što govore; izvrću svaku priču u sopstvenu korist (tj. prave druge budalama); imaju jak odbrambeni stav kada se ono što oni govore dovodi u pitanje i sposobni su da se kroz različite suptilne metode (izazivanje saosećajnosti i samilosti) odbrane, jer su takve metode prijemčivije od otvorenog sukoba, u koji oni retko ulaze.

Umeju da budu vrlo šarmantni, značajnom harizmom obojeni, što je još jedno odelo koje nose u svom blagougodnom i laskavom nastupu i pristupu. Takvi obično ne dopuštaju da im se približite, jer ćete ih brzo otkriti. Bliski odnosi sa ovakvima su obično samo njihova lična kamuflaža, ali oni i dalje ne prestaju da lažu.

Uglavnom su dobro socijalno adaptirani, ali taj milje je zapravo njihova pozornica, gde vrlo vešto manipulišu ljudima i njihovim osećanjima, sa obzirom da ne haju za dostojanstvo drugih ljudi. Oni se samo lepo "zabavljaju". Međutim, treba imati u vidu da nijedan lažov nije toliko "pametan" da svakoga može da prevede žednog preko vode.

Obratite pažnju, jer vukova u jagnjećim kožama ima previše.



14 comments:

  1. Добро је што скрећеш пажњу на корисне теме. И ја имам једну у плану, но сам прво налетео овде. До сада сам регистровао двојицу (можда и више али тренутно не могу да се сетим) правих патолошких лажова. Мада сам се најежио док сам читао ово, можда сам и ја некад зазобзопсзосап...

    ReplyDelete
  2. U jebote ti likovi isti ja :D

    ReplyDelete
  3. Ja imam neko čulo koje detektuje takve ljude, pa ih brzo otpišem. Nije iskustvo, intuicija je u pitanju, umela sam to i kao dete...verovatno je do horoskopa :)

    ReplyDelete
  4. @ToMCee, hvala. Biće mi zanimljivo da pročitam tvoju temu na slične teme. Kakav si, ti to najbolje znaš. :)

    @Miki, ko priznaje, pola mu se dodaje. ;)

    @Vanja, da, verovatno je do horoskopa, te samim tim, ako je tako, onda je i pogrešivo. ;)

    ReplyDelete
  5. To i ja kažem - nema šanse da poverujem da je moj životni put određen nekim tamo rasporedom zvezda. Ali nikako da pogrešim, damn! :)

    ReplyDelete
  6. Kao si se samo dosetila da pišeš o njima. Sve u svemu, svaka patologija je opasna + lagati nije lepo.
    Milko, srećo, tvoji kometari su ...., oduševljavaju me, sorry domaćice, što se dobacujem sa Milkom.

    ReplyDelete
  7. @Amarilis, jednostavno, potaknuta ličnim iskustvima. Laganje može da bude i vrlo štetno, osim što nije lepo. Ako, ako, zabavljaj se ti sa Mikijem, dobro ja hvatam lopte. ;)

    ReplyDelete
  8. A da te pitam nešto - zašto dole sad meni ispod komentara stoji simpatično konstruisana izjava - Veze na ovoj post, pa link za Kralja Pajaca i njegov post o zemljotresu?

    ReplyDelete
  9. @Amarilis, i ja sam to primetila, kao i na nekim prethodnim postovima. Verovatno zato što je KP napravio link.

    ReplyDelete
  10. nećeš verovati, htela sam da pišem o ovome. pronašla sam i ovaj blog odakle sam crpela neke dobre definicije i pojašnjenja http://masksofsanity.blogspot.com/

    ReplyDelete
  11. @Moj tzv. život, što ne bih verovala, ova je tema dovoljno široka, da ima prostora da se puno više piše o njoj. Letimično sam bacila pogled na blog, čiji si link postavila. Dosta toga je obrađeno, vidim da ima i linkova koji vode na slične lokacije. Svakako, vredno čitanja. Hvala ti na deljenju ove informacije.

    ReplyDelete
  12. Lažovi su među nama, u svim sferama društva i života. Samo ti, Zverko, ostani retka i ništa se ne brini - sve što je zasnovano na temelju laži, mora brzo da propadne.

    ReplyDelete
  13. @Kajzeru, verujemo, verujemo, propasti moraju na kraju i da to i vidimo.

    ReplyDelete
  14. U laži su kratke noge! Detektujem ih kao Valentina, i otpisujem, dakako. :P

    ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...