Monday 29 March 2010

Zverkin very sexy recept :-)


Barry White - Can't Get Enough Of Your Love, Babe

Data reč je data reč, a vi ste doprineli da se ista i ispuni.

Uvod u priču kaže da je ovaj moj recept pre skoro 5 godina objavio portal Coolinarika, i to mi je i jedini originalni recept koji je tamo objavljen, jer mi je nešto splaslo raspoloženje kasnije za te aktivnosti. Tada je recept bio objavljen na mišiće, jer u to vreme još uvek nismo obnovili bratstvo i jedinstvo sa Hrvatima, pa sam ja bila ljuta što me ignorišu. Zato sam im poslala mail gde sam napisala da me vređa njihova diskriminacija prema nacionalnoj osnovi i da nema mesta tome da tako nešto bude prepreka našoj saradnji. Posle toga, recept su objavili. Pre 5 godina na portalu Coolinarike, koliko me pamćenje služi, nije bilo korisnika iz Srbije. Kasnije su se stvari promenile. :-) Evo recepta.

Crni špageti sa škampima i indijskim oraščićem

Sastojci za 2 osobe:
250 gr očišćenih škampa (kod nas se obično kupuju zamrznuti)
250 gr crnih špageta (crne su, jer su to špagete koje sadrže sipino mastilo, dakle od prirodne farbe su; ja sam ih kupila u Merkatoru)
60 gr indijskih oraščića (kupujte na prometnom mestu, jerbo nisu jeftini, pa da se ne bi ispostavilo da su užegli)
1 čen belog luka
1 sveža zelena ljuta papričica
2 supene kašike seckanog peršunovog lišća
50 ml devičanskog maslinovog ulja
1 kafena kašičica šarenog bibera u zrnu
so po ukusu (ja volim morsku, a vi već prema vašem ukusu)

Priprema:
Špagete skuvajte u blago posoljenoj vodi i ocedite. Tip je da je razmera za kuvanje (bilo koje) testenine 100 gr testenine na 1 l vode. Koliko treba da se kuvaju špagete piše na samoj ambalaži. Deo tečnosti u kojoj su se kuvali špageti sačuvajte (150 – 200 ml).
U tiganju kratko izdinstajte škampe na maslinovom ulju, dodajte iseckani (ili pak protisnut kroz spravicu) čen belog luka (vodite računa da se beli luk ne prži na ulju, jer brzo zagori) i sitno iseckanu ljutu papričicu. Ukoliko su (a verovatno će biti) smrznuti škampi u pitanju, prethodno ih bacite u šerpu ključale vode, da izbije par ključeva, ocedite ih od vode i vratite se na početak pasusa.
Zatim, podlijte sa vodom koju ste sačuvali od kuvanja špageta (nemojte da roknete sve odjednom, nego dozirajte pa procenite koliko je potrebno) i kuvajte 1-2 minuta.
Na kraju dodajte sveže samleveni šareni biber, špagete, bacite odozgo seckano peršunovo lišće, dobro promešajte  i klopajte dok je toplo (a brzo se hladi). :-))

Uz ovo jelo ide neko fino vino. Velepoznavaci bi vam rekli da to treba da bude belo vino, ali vi sami odlučite da li vam više paše belo ili crveno vino. Moje mišljenje je da je to stvar ukusa. No, treba imati u vidu da je možda crveno vino "prejako" za ovo jelo. Stoga bih se opredelila za neki Chardonnay. Mogao bi da dođe u obzir Rubinov, odnosno pogledajte fotku.

Naravno, sve bi ovo bilo bezveze za nekim kuhinjskim stolom, pod lampama koje vas osvetljavaju kao da ste na saslušanju. Ipak je ova varijanta za romantičnu večeru u dvoje. Potrudite se da budete kreativni, da začinite atmosferu lepim detaljima, kao što su sveće, opuštajuća muzika i sl., a u kojima ćete sa izabranicom ili izabranikom srca svog da uživate.

Želim vam prijatan ljubavno-gastronomski doživljaj!

10 comments:

  1. Divno, baš mi se sviđa recepAT. Volim škampe, a i testenine bilo koje vrste. Samo da srce još izabere tog što treba, pa da večeramo. Ali kako je kenulo, ostaćemo gladni vidim ja.

    ReplyDelete
  2. Very sehu, još i ovaj barry White pride i ko u onoj reklami za vino za dvoje - Pazite kako ga pijete, jer vas može biti troje :))))

    ReplyDelete
  3. Lepo Zverko, nema šta već mogu da zamislim kako ovo lepo miriše! Samo nisam izgleda pažljivo pročitao post jer nisam shvatio da si sa nama podelila iskustvo kako je ovo zanimljivo jelo delovalo na mušku populaciju.

    ReplyDelete
  4. @DžDž, kad probaš recepat prijavi kak'o je leg'o. Šta si bre udarila u kuknjavu?! Nemoj molim te da mi uzimaš alatku, znaš da i ja volim ovdenak da se raskukam s vremena na vreme. :-))

    ReplyDelete
  5. Probaj, @Kajzeru, probaj, ako smeš da se upustiš u pripremu. :-)) Dobra reklama za vino. :-))

    ReplyDelete
  6. @Kuroyama, i diše i miriše. Fantastično. :-) To kako deluje na mušku populaciju u celini nisam sigurna, s obzirom da nisam 'ranila garnizone, nego onomad jedno muško. Ipak, EPP ti kaže da pogledaš prethodni post i u njemu poslednji pasus. :-)

    ReplyDelete
  7. Lepo! Moram da nabavim te crne špagete, to nisam do sada jela, mada sam čula za njih.

    ReplyDelete
  8. Kad isprobaš, prijavi da li ti se dopalo. :-)

    ReplyDelete
  9. Хм, делује као да ће бити укусно ;-) Све се уклопило, и вино и Barry:-)
    Али, не да ми се да пробам, пошто је рецепт за двоје, једино да делим овај чен белог лука на пола, и то уз цвеће и опуштајућу музику...
    Остаће бар гастрономски доживљај...

    ReplyDelete
  10. Hoće, hoće, biće ukusno, tako da ćeš zapasti u iskušenje da poližeš prste. :-)) Može ovo da se podeli i na 2 obroka. ;-)

    ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...