Friday 1 October 2010

Srpski film

Elem, pre dva dana pojavila se "prosvećena" vest, tj. pitanje: "Da li zabraniti prikazivanje 'Srpskog filma' ili ne?"

Kako piše “Politika” nadležni državni organi zatražili su od ekspertske grupe mišljenje da li konkretne scene u “Srpskom filmu” mogu da uzrokuju pokretanje krivičnog postupka.

Prikazivanje filma je ušlo u regularni bioskopski život 26. septembra. Naravno, ima ga i na netu.

Svako ko film nije pogledao, ljubazno ga/je molim da i ne komentariše ovaj post. Napominjem, nije dovoljno pogledati trailer, a još manje pročitati sinopsis filma da bi se shvatilo bilo šta.

Uglavnom, pročitala sam sve komentare čitalaca (vesti) koje je objavio B92, kao i Politika, sa koje je vest (čini mi se inicijalno) potekla.

U čemu je problem?

U tome što film nije za one koji su psiho-fizički nezreli, tj. mlađi od 18 godina ili u tome što prosečan gledalac ne shvata da je film umetničko delo? Za one slabijeg probavnog sistema film svakako nije za gledanje. Ima odvratnih scena, ali smatram da su neophodne.

U filmu postoje scene nasilja i ja mislim da one nisu ni izbliza eksplicitne, kao što je život u Srbiji nasilno eksplicitan, odnosno nije poenta u nasilju u ovom filmu. U stvari, za mene, scene nasilja su vrlo metaforične. Odnosno, one su naša realnost. Srpska realnost, koju mi živimo decenijama unazad!

Uz gromki aplauz za hrabrost reditelju, minorna opaska je da čak ni ovaj film ne može da dočara sav jad i bedu u kojoj mi životarimo.

U stvari, pitanje je: "Da li treba zabraniti život u Srbiji?" Jer, mi u stvari i ne živimo.

Upalimo zato Pink televiziju, uključimo se u direktan prenos Farme i (u)živ(aj)iiiiiiimoooooo!

3 comments:

  1. Da, odgledao sam film.
    I šta da kažem?
    Bolestan je. Ne vidim ni malo umjetnoosti u njemu. Ne vidim pouku. Ako je neko htjeo da nešto kaže, mogao je to reći na mnogo bolji način.

    Uglavnom, diletanti, da bi skrenuli pažnju na sebe, napravili su taj film sa svim tim gadostima.

    ReplyDelete
  2. Evo me dear kod tebe, jesi skuvala kafu? :) Ne slažemo se oko filma, smatram da je preteran i slažem se sa Mirkom komentatorom. Ima mnogo velika diskusija kod mene na webstrani po pitanju filma. Ne volim ga, grozan je i ne vidim umetnost u njemu, gledala sam ga online i preko 18 sam :)Najveća greška je što je predstavljen kao stanje u Srbiji i što mu je ime "Srpski film". Bolelo bi me baš da se zove drugačije, triler-porno-horor. Ali reditelj je baš odlučio da štrči na skali ekstrema.
    A Pink??? Idi begaj, Srbija je zemlja ekstrema. Valjda je teko. Mi smo ili-ili, sredina ne pali kod nas.

    ReplyDelete
  3. Dobro drugari, ja poštujem vaše mišljenje. I drago mi je da se ne slažemo u viđenjima koje je "Srpski film" pokazao. I drago mi je još više da ste izneli svoje mišljenja.

    P. S. Kraljice Džungle, pristaviću je, ako si ponela kafu sa sobom, jerbo ne gajim ovu crnu talogušu, ima već par godina. ;)

    ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...