Wednesday 20 October 2010

Prejebotvorine (deo prvi)

Ovih dana, kako su u jeku razni događaji koji polarizuju (molim, izvin'te, to je sad vrlo moderan izraz) javnost, bez obzira da li se radi o pederima, pederčinama, blogerskim jebačinama i svim našim neveselim psiho-patološko-društveno-crkveno-sportsko-ekonomsko-političkim zbivanjima, šta ostaje običnom čoveku nego da udari brigu na veselje.

Će se bavimo malo analizom nekih naših umotvorina, uzrečica i uopšte raznolikih izraza što dolaze iz usta naroda.

Prvo, da krenemo sa nečim krajnje nejestivim. U hladnim danima, kao što su ovi jesenji, a naročito zimski, nije neobično čuti od osobe, nakon što se pošteno izmrzla po 'ladnoći: "Smrzla sam se ko pička." Dve stvari koje prvo uočavamo su:
  1. Ne postoji analogija koja kaže: "Smrz'o sam se ko kurac." Ja to nisam imala prilike da čujem.
  2. Nameće nam se pitanje da li je tako nešto moguće?

U tački br. 1. primećujemo izvesnu diskriminaciju uzrečice koju analiziramo. Dakle, to nije nikakav model koji može ravnopravno da se primenjuje na oba pola, te nas to navodi na pomisao da je možda u pitanju - diskriminacija polova, tj. preciznije polnih organa. Međutim, pošto nikada nećemo biti jednaki, ostaje nam da ovu uzrečicu prihvatimo kao moguću.

U tački br. 2. ispitujemo mogućnost tj. izvodljivost. Koliko sam tokom svog ovozemaljskog života primetila, a bog'me i osetila, pička ostaje topla, da ne kažem vrela (to je već individualna stvar) i po Jovanskim mrazevima.

Iz svega navedenog, zaključujem da ta uzrečica ima svoju primenljivost međ' ljudima, jer je duboko ukorenjena u sočnom izražavanju koje ima za cilj da dočara surove vremenske (ne)prilike, za koje kljakavi homosapiens uglavnom nije spreman.

Postoji još jedan izraz koji glasi "Smrz'o/la sam se ko govno."  I on (iako takođe nelogičan izraz, po mestu nastanka, te samim tim radnoj temperaturi, ali ne i po polnim odlikama) se takođe široko primenjuje i nekako se zacementirao međ' svetom, kao solidno urađena krunica na izbrušenim šiljcima zuba.

P. S. Srećna vam 66-godišnjica oslobođenja Beograda od fašizma, iako su brojni njegovi pojavni oblici prisutni svih ovih godina.

16 comments:

  1. Jos jedna nocna ptica :)
    Postoji i izraz "skocpizdio/la" koji mi je drazi :) A nelogicnih ili bar ne tako logicnih izraza ima bas mnogo. Na primer, zasto se kaze "pijan kao majka" a ne recimo "kao otac". Cini mi se da ipak ima mnogo vise pijanih oceva :)kad smo kod jesenjih ima i ono "pokisao kao mis" (ili pacov u zavisnosti od interpretacije) iz cega bi valjda mogli da zakljucimo da su misevi oni koji za razliku od drugih zivotinja redovno kisnu :)))
    Odoh da spavam i mislim o tome ;) Laku noc ...

    ReplyDelete
  2. ili - smrzla se k'o dupe, pijana kao čep...:)) recimo...

    ReplyDelete
  3. Ja volim uzrečicu - Smrz`o sam se ko dupe, jer je jedina potpuno istinita. Meni je dupe uvek ladno ko led,a za smrzo sam se ko govno nisam čuo.
    Što se pičke tiče, mislim da je neki veoma retko viđaju,pa imaju potrebu da je pominju gde god nađu malo prostora, ne bi li tako zadovoljili svoje prohteve za istom. Jedino što, siroti ne znaju da nije isto pominjati i ono drugo...

    ReplyDelete
  4. Zanimljivo zapažanje, draga Zverko :) utoliko pre što se postavlja pitanje apsurdnog postojanja "onog" odevnog predmeta :)) Diskriminacija dakako postoji utoliko što se "ona" smrzava, a "njega" oblače :) što se tiče narodnih uzrečica, logika im i nije jača strana (važno je da su zvučne i, kako ti reče, sočne :))

    ReplyDelete
  5. Hehe, ne bih da ti rušim Sneška/u, ali ima izraz: "Smrz'o sam se ko kurac" ali ta ima nastavak, "u ladnoj vodi".
    Ovo za čkufi, ne znam, kad je vazda njojzi toplo :D
    A za govno ima dodatak kao kod kurca: "Smrz'o sam se ko govno na prtini" Prtina je utabana staza od snega. Tako da ima smisla, ali ne po mestu nastanka, več po odredištu :)
    Ali sve su to dopune, jedino čku, niko da dopuni, jbg, valjda je nedopunjiva :DDD

    ReplyDelete
  6. Eto sad, nemam šta da dodam...sem da mu i ne treba 'ladna voda da bi se smrz'o :)

    ReplyDelete
  7. @Gradiva, meni je izraz "skočopizdila" izuzetno drag. :) Da, za pijanstvo ima bezbroj poštapalica. I ja se pitam - zašto majka? Pa "pokisli miš", hehehehe... Pa dobro ti jutro u podne! :)

    @Moj. tzv život(e), stvarno, kad pipneš si zadnjicu, ona i jeste 'ladna zimi, možda i butkice i sve te ženske obline. :)) Sad, što se čepa tiče, pošto je retko naći čep od plute, sve su oni plastičnjaci, teško da isti može da se napije. :)

    @Kajzeru, eto i ti si fan smrzodupeće fraze. :) Za ovaj drugi deo, koji se tiče teorije i praske, biće da si u pravu. :) Jer, oni koji "rade" nemaju vremena za veliku priču. :))

    @Branislava, dakle, svaka čast, gde si se samo setila nakurnjaka. Odlična paralela, tj. "njega" tetošu (znači, slab je junak), a "nju" ostavljaju po strani da se zlopati. :)) Ma, da, što "masnije", to bolje. :)

    @Jungle Queen, ako samo ti diraj Sneška, ne bih se ni setila da ti nisi napisala. Jeste, stvarno je tužan i srceparajući prizor g-dina u hladnoj vodi. :D "Smrz'o sam se ko govno na prtini", čini mi se, najbolje određuje situaciju. Jeste, čkapi je čkapi, nema tu šta da se "kiti" dodatno. :))

    @Vanja, pa kako nemaš šta da dodaš? De, pojasni koje su mogućnosti smrzavanja mimi hladne vode. :)

    ReplyDelete
  8. А да ли сте можда помислили да је управо парадоксалност оно што одржава изреку? (нисам ни ја, кога још брига за то, него морам мало да контрааргументујем) =) Наиме, ако си по зими као чка, која не може да се смрзне, као што смо то утврдили, онда ако си се смрзо као чка, мора да буде толико хладно да би се и она потенцијално смрзла. Из тога закључујемо да је аутор (а наши су познати по претеривањима разним) хтео баш да стави акценат на ту несносну хладноћу на којој би се смрзло и оно што не може да се смрзне. (већ видим како бих себи могао да покопам овај "аргумент", али морао сам :D)

    За рац има прејеб варијанта питалице (јбг, неправилно граматички постављене): "Је л' ти се пуши рац кад пишаш напољу по зими?" Незгодна варијанта :)

    У Босни кажу мајка за некога ко је цар, добар лик, друштвен, воли да забавља људе око себе итд. (Отуда и Едо Маајка) Можда израз "Пијан ко мајка" потиче одатле.

    Ово остало је поприлично добро објашњено. Рац може да се смрзне кад хоћеш, зато што је екстерњак (штрчи). Битно да су јаја загрејана па на производњу семена не утиче. :D

    Јебеш ову моју цензуру...

    ReplyDelete
  9. ToMCaa je rekao kako stoje stvari :) Šta je sad ovo, ne valja kad ima pičke, ne valja kad nema pičke. Smeta nam tradicija kad nas spominje, smeta kad ne spominje :P

    Dobar je izraz, nemate vi pojma :P

    :))

    ReplyDelete
  10. @ToMCee, kakva bre cenzura, ovo je masterpiece od recenzije. :) Vidiš, zato ja i kažem da na mladima svet ostaje. Meni ta paradoskalnost nije došla na pamet. Nego dobra ti ona mudrolija sa pišanjem i pušenjem napolju. :)) Dok se jaja greju, nema brige, slažem se, no ne valja ni kad se pregreju. :)

    @Miki, mesto ti da mi budeš prvi (sa komentarom), ti se samo nadovez'o na ToMCiin. Zar ti nije pala na pamet ona: "Lošem kurcu i dlaka smeta". Tako sam shvatila tvoj komentar, i kao i obično, dobro primećuješ. :)

    ReplyDelete
  11. HAHAHAHAHA o boze o cemu si ti razmisljala? :D !!


    Za TOmicinu pricu o majci nisam znao. Lepo od njega sto deli znanje, eto i to je neko objasnjenje.

    Moze da se gleda kao na neki shovinizam sto se koristi zenski polni organ. Borba polova je ista kao i borba klasa samo da bi bogatuni na miru sve nas drzali zarobljene u grchu.

    Serem mnogo :)

    ReplyDelete
  12. @thevodkanockers
    Hahahahaha, svašta meni pada na pamet i što je još lepše, ja to sve i pišem, ccccccc.

    Nego, ToMCaa je to elaborirao, skoro da je napravio abstrakt za naučni rad. A je l' znaš ti onaj vic o Perici i majci? :))

    Ma ne sereš, potpuno si u pravu ili i ja serem tako isto, pa mu dođe na isto. ;)

    Emanacija = emancipacija = kastracija. ;P

    ReplyDelete
  13. Emanacija = emancipacija = kastracija

    HAHAHAHA jao puna si skracenica, teorija, doskocica, mudrosti, kao i ono 3C!

    Sjajno!

    Knjigu ti cero da napises, znas ono iz marketinga DAGMAR ili AIDA e a ti kazes 3C!

    Marsh u picku materinu!!! :DDD

    iliti MPM kampanja jedne kompanije koja je proizvodila uloshke za zene i koja je urodila plodom i SSvaka (Namerno SSovski) koja je nosila iz kolekcije i reklamne kampanje MarshuPickuMaterinu je ostala trudna, sa trojkama, onako SRBSKI! :)

    ______________________________
    Koji je ovde sevnuo brain-strorming. jebote! Odmah da otvorimo neku reklamnu agenciju, zgrnuli bi milijarde, kakav Leo BUrnet, to su naivci.

    ReplyDelete
  14. @thevodkanockers
    E, sad sam popizdela, sjeb'o mi Google komentar. No, dobro, idemo ispočetka.

    Prvo i prvo, hvala ti odistinski na komplimentima. :)

    Knjigu, brate, da, možemo i zajedno, a ona već nastaje, čini mi se... :)

    A ovo, uau, ludo, ludo, MPM i SS. Full. Srpski san, svetsko čudo, cccccc.

    Da, grmi, seva intenzivno. Toliko o teorijama brainstorminga koji na kraju ispadne brainfucking kada nema spontanih reakcija, nego kao sa' ćeš da iskenjaš nešto ingeniozno. Aha, kako da ne. Dobra interakcija čuda pravi, obožavam je.

    Bona fide da citiram Del Boy-a: "This time next year we'll be millionaires!

    Trip or not trip, the question is now. :)))))))

    ReplyDelete
  15. Molim lepo :)

    Moze i nasa Gmail prepiska da bude knjiga kao nova od Erlenda Lua "Mirni dani u Miksing Partu"

    http://www.geopoetika.com/book.php?id=2248


    hahaha da sledece godine smo sigurno milioneri :D

    ReplyDelete
  16. Da, što da ne? Ali, za sada, lična prepiska je lična prepiska.

    Sviđa mi se sadržaj knjige. A, vidim piscu je to deveta knjiga.

    Valja napisati, za početak, prvu. :)

    ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...