Saturday 16 October 2010

Osemenjivanje žena

Ovo je članak iz današnjeg Blica.

Pravo na oplodnju samo na papiru bez banke sperme

________________________________________________________________
Žene koje žive bez bračnog partnera u Srbiji mogu da se leče od neplodnosti podvrgavanjem veštačkoj oplodnji, ali za sada samo na papiru.
________________________________________________________________

Zakon o lečenju neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognutog oplođenja tu mogućnost je predvideo, ali se još ne zna kada će to biti sprovodivo u praksi.

U zakonu stoji da žene prvo moraju da dobiju specijalnu dozvolu Ministarstva zdravlja i ministarstva nadležnog za porodicu, uz obavezni preduslov punoletstva i poslovne sposobnosti. Prema zakonu, pravo na veštačku oplodnju i dalje prvenstveno imaju supružnici i vanbračni partneri, pod uslovom da bračna, odnosno vanbračna zajednica postoji u momentu unošenja polne ćelije, odnosno embriona u telo žene.

Žena koja bi želela vantelesnu oplodnju morala bi da podnose zahtev nekoj od nadležnih zdravstvenih ustanova, ali se još ne zna kojoj ustanovi s obzirom na to da nijedna nema banku sperme. Davalac polnih ćelija bio bi anoniman, a žena jedino može da zna koje je boje kože. Jedan donor može da ostavi polnu ćeliju samo u jednoj banci. Da bi se sprečilo dupliranje donora, precizne podatke o svima njima vodiće Uprava za biomedicinu, kažu u Ministarstvu zdravlja. Dete koje je na ovaj način začeto neće imati nikakve podatke o ocu. U trenutku kada reproduktivno sazri, moći će da dobije informaciju o davaoci samo u smislu otklanjanja mogućnosti da momak, odnosno devojka s kojom je u vezi ima istog oca, što će moći da proveri u Upravi za biomedicinu. Ime svog biološkog oca ta deca nikada neće saznati, jer će podaci o njemu biti službena tajna.

Kada će sve ovo biti moguće, država nema odgovor. 




Sam naslov članka mi je rogobatan (mislim na onaj iz Blica, jer o rogobatnosti moga nema dvojbe), jer me više asocira na oplodnju krava, ali, šta da se radi, takva je uređivačka politika.

Prva rečenica, tj. antrfile nema veze sa mozgom, te se nadam da je autor već svestan da se nalupetao gluposti. Prvo i prvo, žene koje nemaju (ah, kao to zvuči politički korektno) - partnera, ne znači po bilo kom automatizmu - da su neplodne. Možda jednostavno neće da naprave dete sa nekim idiotom samo zato što su se poslužile njegovom "kobasicom". Da li biste vi uzeli/e, da ne kažem, klali/e celu svinju samo zbog jedne kobasice?

Drugi pasus nam kazuje da se radi o nekakvoj "specijalnoj dozvoli" koju izdaje organ države. Izvin'te, a da se to ne kosi sa Ustavom? Uostalom, ko jebe Ustav koji je napisan za jednu noć, sa sve preambulom o Kosovu! Zatim, osoba mora da ima najmanje 18 godina (što svakako nije bitno kod sklapanja braka kada se radi o neželjenoj trudnoći u maloletnica ili pak abortusima kod istih) i da nije luda (u ovoj zemlji su svi ludi, samo što se neki prave da nisu :P). Zatim, ide priča o bračnim i vanbračnim zajednicama. Mene zanima po kom to kriterijumu se utvrđuje verodostojnost momenta zasnivanja vanbračne zajednice koji je pak u tesnoj korelaciji sa (najranijim mogućim) trenutkom usađivanja embriona u matericu žene?! Možda komšija koji sa teleskopom ulazi u spavaću sobu i intimne regije vanbračnih drugova i drugarica?

I, dolazimo do pretposlednjeg pasusa koji je za mene najveći izazov za komentarisanje, jer je kontradiktoran. Dakle, davalac je anoniman, a žena može samo da zna da li je bele, crne, žute rase ili pak melez i sl. I onda kaže, citiram: "Jedan donor može da ostavi polnu ćeliju samo u jednoj banci." I za to će opet da se brine neki organ državni.

Međutim, tu već dolazi do totalne nelogičnosti, citiram: "Da bi se sprečilo dupliranje donora, precizne podatke o svima njima vodiće Uprava za biomedicinu, kažu u Ministarstvu zdravlja. Dete koje je na ovaj način začeto neće imati nikakve podatke o ocu. U trenutku kada reproduktivno sazri, moći će da dobije informaciju o davaoci samo u smislu otklanjanja mogućnosti da momak, odnosno devojka s kojom je u vezi ima istog oca, što će moći da proveri u Upravi za biomedicinu. Ime svog biološkog oca ta deca nikada neće saznati, jer će podaci o njemu biti službena tajna."

Ako će već da se ustanovi i vodi toliko precizna i "prava" evidencija da neki mužjak neće moći da seje spermu gde mu se ćefne, kako je onda moguće da uopšte dođe do toga da deca istresena iz one stvari anonimnog davaoca mogu da postave pitanje jednog dana kada požele da se seksaju: "A da nismo mi bata i seka?!"

Inače, osim toga što verujem u poštovanje anonimnosti, efikasnost državnih organa po bilo kom pitanju, isto tako veoma verujem u opštepoznatu pojavu da u ovoj zemlji pojedinac ne može da kupi nečije lične podatke - tek tako. Uostalom, nemali je broj primera za to. Zar ne?

U postu "Eufemizmi" "bliskosti" sam iznela neke svoje opservacije. Koga ne mrzi, neka (ponovo) pročita.

7 comments:

  1. Sestro, prva rečenica ne da nema veze sa životom, kao što si rekla, nego, ja se pitam kakav to mazgov može da piše za novine. Dakle, ne znam šta da kažem, i dalje mi je malo to previše enigma, zašto dete nekad ne bi smelo da sazna ko mu je otac? I zašto je to žešća tajna? Šta ima loše u tome? Ne znam, sve mi je to mutno, ali baš.

    ReplyDelete
  2. Hhihihihi...gledaćemo rasplete ovih zajebancija za jedno 20,30 godina u Strazburu, verovatno. Naprednije zemlje imaju lude slučajeve tamo na ovu temu,a kamoli mi.
    I,da, slažem se - nedbuloza do nebuloze od ustava, preko pomenutog teksta do prakse. Ja mislim da bi žena koja nema PARTNERA popušila samo tako da proba da uradi veštačku oplodnju. To me dovodi na još jednu temu - ni usvajanje deteta nije predviđeno za samce, već isključivo za bračne parove -zašto? Mislite o tome ako vas ne mrzi.

    ReplyDelete
  3. Ostavljas opciju da se "istresene" jedinke mogu pariti samo medjusobno :))) Moram malo da te pecnem i kritikujem pro-fasisticki nacin razmisljanja :)

    Tako da kad se dovatimo u buducnosti moracemo da se priupitamo jesmo li bata i seka iz sledeceg razloga:
    -Muzjak moze da ostavi svoje seme da mu cuva niti jedna ili vise (0,n) zenki, kao i niti jedna ili samo jedna (0,1) mujsper banka! Cak i bez banke vlada lutrija :)

    Sto se tice poverljivosti podataka u zemlji Srbiji pitajte mlade mame da li su ikada davale svoje telefone silnim agencijama koje ih cimaju par dana nakon porodjaja i reklamirju svoje usluge i proizvode. Pitajte sve ucesnike u saobracajnim nezgodama da li su ikada davali svoje telefone advokatskim agencijama koje ih cimaju par dana nakon sudara sa ponudom da ih zastupaju na sudu.

    Gledam juce skup podrske doniranju organa. Mila majko... Da li je iko normalan protiv toga i da li iko normalan u ovoj zemlji pristaje da mu ime bude na jednom takvom spisku!?

    ReplyDelete
  4. @JQ, verovatno nema ni razloga da sazna ko mu je "otac". To se ionako rade za paret, a ne zarad altruizma. Nisam baš sigurna koji bi benefit bio od takvih saznanja?!

    @Kajzeru, da, slažem se, ionako se raspleti vide kad ode sve u krasni. Nisam ispratila šta se sve dešava po inostranstvu na te teme, tako da ne mogu da komentarišem. Gajim slična razmišljanja koja se tiču moguće izvesne diskriminacije za žene solerke. Što se tiče usvajanja dece, porazno je nizak broj dece koja biva usvojena i kod onih koji su "registrovani".

    @Arso, sasvim bi bilo u redu da me kritikuješ da je to moj način razmišljanja. Međutim, "priča o bati i seki" je izvedena kao kritički osvrt na članak iz Blica. Lutrija postoji i kao što si napisao, a matematika je neumoljivo egzaktna nauka. O poverljivosti podataka, pa to je sasvim sigurno tema bar za jedan post. :) Gledala sam i ja juče taj snimak. Oh, my god, ko da su svi izašli iz Mengeleove laboratorije. A mogli da otvorimo i temu koja se tiče moždane smrti. Evo svežeg primera: prijatelj mojih matoraca je vrlo skoro doživeo moždanu smrt, tj. bio je 50 minuta klinički mrtav. Odvalili su ga od elektrošokova i za ne verovati, ali "oživeli" su ga. Pitam se, šta bi bilo da je potpisao da hoće da bude kadaverični donor? Da li bi možda po isteku od npr. 15-ak minuta odustali od oživljavanja i prekrili ga belim čaršavom?!

    ReplyDelete
  5. Nadam se da tvoj enorman apetit, ima realno uporište. ;)

    ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...