Monday 11 October 2010

Mogućnosti korišćenja sode-bikarbone

O tome šta je soda-bikarbona možete da pronađete ovde(na)k.

Za šta je sve koristimo?

Kada se narod preždere, a uskoro će da krene era krkanluka, te istovremeno i neumerenog i prekomernog cirkanja, jer kreće serijal jesenjih i zimskih slava, dobro je znati da možete da uzmete (mesto nitroglicerina, ispod jezika :)) malo sode-bikarbone, da se ne bi udavili u sopstvenoj želudačnoj kiselini.

To je istovremeno i dobra prilika da kontrirate prebogatoj farmaceutskoj industriji i da ne kupujete čarobne pilulice protiv gorušice i slične preparate.

A ima i ona istorijski poznata varijanta koju su upražnjavali stari Rimljani na svojim bahanalijama koje su osim orgijanja, uključivale i prekomerne količine ića i pića, a to je da stavite prst u usta da se izrigate, pa da lepo nastavite dalje tamo gde ste stali. A to vas i ne košta ništa, a vredi svakog riga. :P Jer, nije lepo da se domaćin uvredi što ne možete da pojedete 10 kg hrane i popijete bar 3-4 litre alkoholnog pića, ko što se valja. ;)

Tip (ili ono što svi znate, pa zato i ne pitate): Čuvajte se za svinjsko pečenje, jer srpski domaćin je prepreden, dovitljiv i u stvari cicija. Zašto? Zato što osim 200 vrsta predjela, što uključuje neizbežnu rusku salatu, morate da jedete masnu supu od domaće (na kukuruz 'ranjene) kokoške, pa onda sarme od kiselog kupusa i tek na kraju stiže - pečenje. Torte na slavama su ionako odvratne, za njih ne morate da čuvate mesto u pretrpanom stomaku. I što je još važnije, nekoliko dana pred odlazak na slavu nemojte ništa da jedete, jer ne idete na slavu da bi se divili lepo postavljenom astalu i vrsnoj dekoraciji jela što je izvela domaćica, nego da bi jeli bre. :))


Takođe, da ne bi plaćali skupocene preparate farmaceutskih kuća za izbeljivanje zubala, poprašite zubnu četkicu sodom-bikarbonom i prionite na ribanje kljova urnisanih od katrana, kamenca i sličnih nakupljenih gadosti. Pojedini ljudi, kada peru zube tom pomenutom četkicom, padne im na pamet da bi istu mogli da koriste da izbele patinirani srebrni nakit. To vam niko neće priznati, ali da, ima i onih koji istom četkicom peru i zube i srebrni nakit. Da l' zbog toga što su negde pročitali da je srebrna "podloga" antibakterijski faktor, ili zato što ih bole ona stvar, ili zato što su lenji, ili, ma nebitno. Kako god, dve muve jednim udarcem. Ako ste baš toliki kicoš, možete da koristite i različite četkice. ;)

Offtopic paralela je kada domaćica trulex krpom kojom briše sudoperu, malo macne i po štrokavom patosu ili tu i tamo lizne jelo s varjače, da okuša njegovu slanoću. Naravno, sve to kad je niko ne vidi da to radi. I još se kune sve po PS-u da to niti je, niti bi ikada uradila. :)

Zatim, desi se da vam procuri baterija (a kako i ne bi kad kupujete shit baterije), u daljinskom, DVD, MP3 playeru, zidnom i ostalim satovima i spravama. E, onda vi lepo izvadite tu ljigavu bateriju i kontakte namackate sodom-bikarbonom. Kako se već hemijski proces odvija - dobijete so. Finom šmirglom ošmirglate kontakte i mast ne ode u propast.

I, sledi savet iskusne prodavačice najlonskog donjeg veša.

Jedna moja drugarica je išla da pazari u samoposlugu i zagledala se u robu na kutijama ispred prodavnice. Jedna Ciganka tu ima svoj office i prodaje gaće.

I pita ona nju: "Je l' imaš ti tu neke pamučne gaće?"

"Nemam, ali vidi ove što su lepe, što je boja, što će ti stoji, daću ti 4 komada po ceni od 3..."

Kad će ti moja drugarica "mudro" da zbori: "Pa neću bre da kupujem najlonske gaće, ima odmah da dobijem sekret od njih"

Tu se publika već uvećava, narod se zainteresovao za dijalog i gaće.

"A, bre, snajka, ništa ti ne znaš! Ja prodavam ove gaće već godinama..."

Drugarica odmahuje rukom, ova je 'vata pod mišku.

"Ka' ti kažem, bre. Ove gaće da potopiš pola sata u sodu-bikarbonu i nema sekret, nema ništa! Zna bre baba kako se to leći. 'Ajde uzmi jedan par da probaš, neće' se pokaješ."

Publika se smejulji, a moja drugarica pizdi li pizdi. Pa joj bi nezgodno od sveta - što pomisli da je baba ukopala sa dijagnozom i predloženim metodama lečenja. :))

Eto, toliko od mene. A vi dopišite sopstvena ili maznuta iskustva koja se tiču korišćenja sode-bikarbone. :))

15 comments:

  1. Da li je ta soda-bi baš tako bezopasna? Ja popijem ljutu prepečenicu kad se nažderem :D i lickam varjače, naravno! A torte na slavama su bogovske, samo dok one dođu, tebi već stomak puca od 'rane, najveći merak je ipak par dana posle slave, kad može sve da se jede kao prvi put :)

    ReplyDelete
  2. @Jungle Queen, nisam ni sumnjala da si u dobroj formi. :)) I svaka čast na iskrenom priznanju o lizanju varjača. :) Dobro, de, to što su meni zapale gadne torte, šta da radim. :) Dodala bih da je merak i kada ti spakuju hranu da poneseš kući, pa onda ima da klopaš još nedelju dana. :))

    ReplyDelete
  3. :)Lično ne znam osobu koja ne liže varjače :D Nego, evo ti parče mog blog rolata, kad već tebe uvek zapadnu loše torte :)

    ReplyDelete
  4. Ја не лижем варјаче :P Ваљда зато што их и не користим...

    Но, интересантно :D Имаћу све ово на уму, нарочито због каменица и сребрног накита који носим. Корисно је ¦D

    ReplyDelete
  5. Slabo šta sam znao (i znam) o temi članka. Zato si ti tu, Zverko, da edukuješ svoje čitaoce :D

    ReplyDelete
  6. A bre ljudi moji, pa kako ne. Savremeno društvo traži permanentnu naobrazbu, a na meni je kao na svakom odgovornom biću da širim znanje, a ne da se štekam. :))

    ReplyDelete
  7. Otimaš nam 'leba. Šta imaš protiv nas farmaceuta? :D
    Šalim se, i ja koristim sodu bikarbonu, evo da ti dodam još jedan savet, koristi se i za ispiranje afti i sličnih oralnih infekcija. Makar meni to moji uvek kažu i ja onda moram, slušam.

    ReplyDelete
  8. @Ivana, dobri su farmaceuti dok ne podlegnu pritisku zlih kapitalisa. :D Probaj sa čajem od žalfije, ima i on svojih prednosti. :)

    ReplyDelete
  9. Trenutno sam dosta dobro, ali imaću u vidu za u buduće.
    Što se tiče farmaceuta uverena sam da kao i u svakoj profesiji ima i dobrih i loših.

    ReplyDelete
  10. Na četkicu za zube preko sode bikarbone, kanuti par kapi limunovog soka, pa da vidiš kako šišti, a zubi se cakle samo tako. :))) Znam da ovo ne valja često da se radi, ali jednom u dve nedelje je ok.

    ReplyDelete
  11. @Charolijice, će da isprobamo. :) Nadam se da efekat neće biti kao da sam jela petarde. :D

    ReplyDelete
  12. Fantastično, idem odma da kupim džakče od tri kila.

    I šta ti zameraš onima koji ližu varjaču,pa ja to stalno radim? :p

    Ove godine rešio da ne idem na slave - baš nigde,osim na svoju, a i to mi nije milo,ali moram.Muka mi je od toga da se razbolim zbog kurtoazije.

    ReplyDelete
  13. @Kajzeru, da nisi ipak malo preter'l? ;) Nema ničeg lošeg u lizanju varjače, čak naprotiv, pa i ja to radim. :) Ja bih išla na slave, nego me više i ne zovu, mnogo tupim, pa idem narodu na krasni, a i mogu da pojedem i popijem kad me onako kurtoano zamole, a ja to shvatim bukvalno. A tražim i da mi spakuju da imam za narednu nedelju. :))

    ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...