Thursday 7 October 2010

Da li da ili ne?

Tako ja od sabajle, u cik zore u podne, čitam sve i svašta i naletim na jedan omladinski sajt, gde između ostalog postoje pisma upućena, da li psihologu ili kome već, od strane tinejdžera i tinejdžerki, gde se oni prosipaju sa svojim ljubavnim i ostalim trilemama.

Dakle, pitanje je:

Da li da pristanem da budem druga?
Pre neko veče me je jedan dečko pitao da li hoću da se vidimo... On je u vezi sa jednom devojkom, i ja sam mislila da hoće da je prevari, i pitala sam ga, ali on je rekao kako mu ona nije dosadna, ali mu se i ja sviđam pa zato to radi! To ne bi niko saznao, bila bi tajna... ali ja ne znam šta da radiim... Molila bih za savet! Da li da se vidim s njim iako je on u vezi ili nee.. i šta da mu kažem?? i da napomenem on mi se sviđa onakoo! :) Hvala unapred...

Odgovor
Koliko sam ja razumeo, tebi se on mnogo dopada. Ipak, nisam do kraja razumeo zbog čega si u dilemi? Da li zbog toga što je on u vezi i smatraš da to nije u redu, ili zbog toga što ti se on mnogo sviđa i ne bi želela da budeš "treća" ili zbog nečeg trećeg?

U svakom slučaju, mislim da je pre svega važno da ti sama sa sobom odrediš šta je to što bi ti od tog odnosa želela. Bez odgovora na to pitanje, mislim da nema odgovora ni na pitanje koje postavljaš. Naime, ukoliko je tvoje pitanje moralnog karaktera - da li je to u redu; čini mi se da nije moje da odgovaram na moralna pitanja, to je ipak nešto na šta svako od nas mora sam za sebe da da odgovor.

Sa druge strane, ukoliko ti je pitanje da li želiš da budeš "treća", pretpostavljam da se iza tog pitanja krije želja da on bude tvoj momak. U tom slučaju, nisam siguran da je dobro da ulaziš u kombinaciju u kojoj bi ti bila treća - to je pozicija u kojoj ćeš vrlo verovatno biti nesrećna (ipak, ni na to pitanje ja ne mogu sa sigurnošću znati odgovor, i to je nešto što samo ti pouzdano znaš). Ukoliko je tako, verujem da bi bilo bolje da sačekaš da on odluči šta je to što želi i da ulaziš u vezu samo u okolnostima u kojima ćeš se ti osećati dobro.

Preuzeto sa lokacije mingl.org

Kratka analiza

Elem, kada sam ja bila tinejdžerka, prvo i prvo nisam imala takvu dilemu. Ako ne može da bude moj, onda me boli kurac za njega. Može da bude i svačiji. A još više bi me boleo kurac da mi kaže kako mu se ja sviđam, pa da me tajno malo "ovo i ono", a tamo mandali sve u 16 neke druge sojke. Ende. Dakle nisam imala dileme takvih sorti, pa ne bih ni postavila takvo pitanje. No dobro, različiti ljudi, različite dileme, a i osetljive godine.

E, sad, odgovor stručnjaka. Jebem ti stručnjake. Prvo, prva rečenica u odgovoru je već ono sugestivna. Kao, ako sam dobro razumeo... Ma ne, nisi. Pa onda on nju pita zbog čega je u dilemi? Kao, da li morališe, ili neće da bude pedeseta ili šta već.

Pa onda, da ona odredi šta želi od tog odnosa. Kog bre odnosa? Pa šta može da dobije od klinca koji hoće samo da joj se zavuče u gaćice?! I sad, naravno, neće čovek da morališe, nije to njegova stvar. Nego, devojko, zajebi ti bilo kakvo moralisanje i bacaj se u promet. Čik da vidim kad budeš htela nekome da daš, a niko ne bude hteo da uzme. Biće onda kasno za kajanje.

Konačno, odbacili smo moralnu dilemu i bacili se na ego dilemu. Ako ti devojko ne želiš da budeš petstota, a možda i želiš, to je opet tvoj problem, niko ni za to ne treba niko da te savetuje. Uostalom, otkud znaš dok ne probaš. Možda ti se i svidi. :D Jedino pametno što je rekao je da će se ona verovatno osećati nesrećno u toj triper kombinaciji. No, opet pobija dilemu i baca težište na to da ona treba da sačeka da se mladi kurajber odluči šta hoće, pa da onda i ona tu proceni svoju poziciju. My ass. Nema tu šta da se čeka. Jasno je šta on hoće, pitanje je samo da li i ona pristaje na sve to. Prema tome?!

Moj odgovor bi bio sadržan u jednoj rečenici: "Devojko, više samopoštovanja ti nimalo ne bi naškodilo, jer da je nekome stalo do tebe, a ne samo do tvoje pičke, ne bi ti ni predlagao takve kombinacije."

17 comments:

  1. Tako ti je to...a za deset godina će ista ta osoba da se pita zašto joj je loš brak, zašto je muž ne poštuje, vara, bije, šta god i - čak ni tada neće shvatiti.

    ReplyDelete
  2. Znaš, mene pitanje ni malo ne čudi kada neko ima 15-16 godina, ali mi se ne sviđa nit-smrdi-nit-miriše odgovor "stručnog lica".

    ReplyDelete
  3. Tja, politička korektnost, šta li. Tužno je što ta devojka nije mogla da pita, na primer, svoju mamu ili makar neku takođe žutokljunu drugaricu. Ili ih je pitala, pa joj se nije dopao odgovor, pa ko veli, da pita još nekog...

    ReplyDelete
  4. Ma, ne kao, to ti je nepristrasno mišljenje, hahahaha. A možda se i keva "dopunjava" na drugim izvorima, a drugarice u tim godinama, isto nemaju veze s vezom, koliko se sećam. Ili su sve to izmišljena pitanja, ko nekad kada sam ja bila mlađahna omladinka. :)

    ReplyDelete
  5. Milko care! A vi ste neke naivne - pa i to pismo i odgovor je pisao neki večiti honorarni saradnik, možda ga čak nije ni izmislio već je samo prepisao iz nekog budi-bog-s-nama časopisa iz sedamdesetih... I odakle tamo nekom "omladinskom sajtu" uopšte pare za "stručnjaka" (bilo kakvog)? Ili čitaoci?

    ReplyDelete
  6. Ja se slažem s čika Mikom - ko zna ko je to pisao. Ruku na srce, sigurno ima sijaset klinki sa sličnim problemima. Kako i da ne bude kad je svaka treća pesma koju slušaju sadržaja: ,,Kresnuli smo se, ti se kriješ od žene, ja ću da te cinkam, pa sam ti zato podmetnula svoje gaće, izgrebala leđa i sl." (varijacije na temu).
    I, Zverko, tako nešto bih joj i ja rekao. Da je više direktnih, a manje tih ,,politički korektnih odgovora" možda ovi klinci danas ne bi bili toliko tupavi.

    ReplyDelete
  7. @Milko, jašta, nek' se druže i nek igraju kamene face i slično. :P

    @Čika Miko, osećam u tvojoj poruci da se već postavlja neobično često pitanje u ovoj zemlji: "Ko to sve finansira?" Pogledaj, piše sve tamo. :)

    @Kajzeru, i ti zapadaš lagano u priču, hehehe. Da ovo društvo kurcu vredi, takvi bi bili i njeni građani, kao uostalom i omladina, zar ne? Ne treba da se čudimo kakvi su oni što dolaze za nama.

    ReplyDelete
  8. Ja koliko vidim ona bi da se..voli sa njim, a i on bi sa njom. Pa šta je onda problem? :)

    Msm, nek` se svako..voli sa svakim :D

    ReplyDelete
  9. CKM ima super rubriku u kojoj preuzimaju pitanja iz tinejdžerskih časopisa i odgovaraju na svoj način. Kasnije su i sami izmišljali pitanja tipa - "Dragi moj...bla bla..., u reklamama na tv-u sam videla da je tečnost na ulošku plave boje, pa vas molim da mi objasnite šta sa mnom nije u redu?" xD

    ReplyDelete
  10. Verovatno je riba od kraljevske loze ili pak od sorte glavonožaca . :))

    ReplyDelete
  11. Zar pa ja? :)

    Kako bi svijet bio divan, kad bi se svi..voljeli :D

    ReplyDelete
  12. Nisam pročitala sve komentare, posto sam odlučila da napišem ono što mi je prvo palo u oči.. :) A to je uzasan odgovor osobe za koju predpostavljamo da je stručno lice (mozda sam samo ja nešto loše razumela). Pre svega, i pitanju fali mnogo toga, ali kao što si Zverka rekla, ipak su to godine... pa kao razumem.
    Ne mogu da verujem ko danas pomaze omladini.

    A da ti postaneš njihov saradnik? Mislim da bi omladina imala više koristi...

    ReplyDelete
  13. @Drangić, jeste odgovor od stručnog lica. Tip je psiholog i radi na odeljenju za psihijatriju KBC "Dragiša Mišović" u Beogradu. Tim pre smatram da je odgovor sranje. Ja bih jedino kao nadri-stručnjak iz te oblasti mogla da se bavim tim pitanjima. :)

    ReplyDelete
  14. Nek sačeka da on odluči šta želi od njegove veze sa svojom devojkom. Te G16 šeme, su ok, samo ako su oboje samo zbog iste stvari tu. Slažem se sa psihologom, svako nek morališe za sebe. Vidim da je riba pukla, čim piše na forumu i traži savet, tako da, ja joj ne bih preporučila da ulazi u tu šemu.

    ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...