Tuesday 11 January 2011

Za dušu i gušu

Uz flašu vina, ide i divina, zar ne?

U mnoštvu raznih DVD-ova i CD-ova mahom iz svekolike ružičaste edicije, u izlozima kioska, rafovima samoposluga, benzinskim pumpama i tako dalje, nađe se i ponešto što nije za (bez)grešno veselje na beogradskim splavovima i menza kafićima, gde obitava vrli novi polusvet preodeven u fancy košuljice dopremljene kontejnerima iz azijskih zemalja.

Za večeras predlažem muzičku kompilaciju Jazz Divas. Kršimo autorska prava, o moj Borise (ne, nije sakralna greška), internetu hvala, reče jedna budala.

Please, do download and enjoy! :)


Dinah Washington - What A Difference A Day Makes

Za očajne domaćice koje još uvek nisu u instant mikrotalasnoj fazi ili stanju, za sutrašnji (ne)porodični ručak predlažem:

1) Čorbicu od (izmiksanog) brokolija (koja je domaćica vredna iste je ostavila u mrzilici, pa ih sada neće plaćati po prosečnoj ceni od 200 dinara po kilogramu);

2) Pohovano belo meso (poh da bude sa primesama miksanog parmezana i prezli, te tako ispohovano, da se složi u kakvu vatrostalnu posudu i dopeče u rerni prekriveno folijom na maksimalnih 200 stepeni Celzijusovih 20-30 minuta; opciono rešenje za ugojene i one koji ne ljube masnjikavo i slasnjikavo, neka izdinstaju belo meso u sopstvenom soku);

3) Integralni pirinač (narezati u aproksimativnoj količini crni luk ili praziluk na listiće, izdinstati kratko na maslinovom ulju, uliti dvostruko veću količinu vode u odnosu na pirinač, kad proključa staviti pirinač, smanjiti vatru na tiho, najtiše, posoliti morskom solju, pa jedno 45-50 minuta dok se ne skuva krčkati na tihoj vatri i po želji pred sam kraj kuvanja dodati sitno iseckano sveže peršunovo lišće);

4) Salata od (kisele) jabuke, cvekle i šargarepe (narendati sveže povrće na rende "za jabuku", posoliti morskom solju, dodati aceto balsamico i extra virgin maslinovo ulje)

5) Dezerta nema, jer ne volim slatkiše, te je izbor samo vaš. :)

21 comments:

  1. Čoveče, kako mi je krenula voda na usta. Da znaš da ću da pravim :)

    ReplyDelete
  2. Питам се да ли се и ја убрајам у очајне домаћице пошто сутра остајем сам у кући (стандардна среда), а нешто мора да се једе (фејл). Једино што ја имам пасуљ, сарму и још понешто од домаће кухиње што је стигло са ове славе од пре неки дан :) Лепи су ти ови рецепти, ама баш.

    ReplyDelete
  3. @jungle queen
    Hehehehe. I meni lipti, ali do sutra, moraću da se strpim. :)

    ReplyDelete
  4. @ТоМЦаа
    Pa spojio si još jedan naslov sa naslovom. :) Mrsiš li mrsiš. :) Pa, jesu, fini su i ukusni su. Ka' ćeš ti da se oprobaš malo u kulinarstvu? Lepo je to. :)

    ReplyDelete
  5. Izvin'te drugari što ometam gastronomske doživljaje, ali je li ko slušao priloženu muziku za download? Utisci?

    ReplyDelete
  6. Evo ja slušala i slušam ponovo. Šta da ti kažem, muzika je super, nisam sigurna da je baš slušana u današnje vreme, ali meni je dobro poznata, tj. imam je u kolekciji. Hvala za lepu atmosferu, o receprima je pisano dovoljno, pa ću da preskočim.

    ReplyDelete
  7. mene je pesma asocirala na ovo:

    http://www.youtube.com/watch?v=dIlRuiLHlp0&feature=related

    (ako ti se ne dopada tematika, izaberi nešto drugo od istog izvodjača...)

    ReplyDelete
  8. Vau Miodraže, svaka čast Peri Komo je ... :-)!
    Zverko, predlažem ti Magic Moments

    http://www.youtube.com/watch?v=9ND3oghPL5M&feature=related

    ReplyDelete
  9. Imam dive negde u kompu, slusala i sa te kompilacije i sa drugih :) Volim ih a izbor je savrsen uz ovako divan gastro dozivljaj :) Jos cu ja nauciti i da kuvam od tebe :) Za sada sam ako ne ocajna a onda bar ne bas vredna domacica. Jos mi predstoji da otkrijem cari kuvanja :)

    ReplyDelete
  10. Klopa ti je divota! Opraštam nedostatak deserta (sve bih dala za slatkiše), ali je zato ostalo, pogotovo pirinač - suuuuper!!!

    ReplyDelete
  11. @Miodrag Ristic
    Nisam do sada slušala Ave Maria, u izvođenju Perry Coma. Super je. Inače, volim njegov glas i njegove pesme.

    ReplyDelete
  12. @amarilis.online
    Drago mi je da si uživala u jazzu, kao što sam i ja u tvom predlogu. Evo nešto veselo od istog izvođača: Perry Como - Don't Let The Stars Get In Your Eyes. :)

    ReplyDelete
  13. @Gradiva
    Ah, da, znam da ti voliš tu sortu muzike. :) Hehe, pa znaš da je ovo "očajne" samo pakosna paralela na seriju. :)) Mogla bih da držim časove iz kuvanja, s obzirom da (bara ja mislim uspešno) kuvam pola svog života. :) Mada je najbolje imati muškarca koji (isto tako) zna da kuva. :)

    ReplyDelete
  14. @Milja Lukic. Tu i tamo
    Mada, ovo virtualno krkanje ne može da zameni pravo. :) Drago mi je da ti se sviđa "kompilacija" klope. Ups, šta da radim za dezert. Sve i da sam htela, ne bih i njega stigla da spremim. :) Recimo da bih izabrala lenju pitu od jabuka, davno je nisam pravila, ali je veoma volim.

    ReplyDelete
  15. Muzika se apsolutno uklopila u ceo tekst. Ih, kakva si: guraš čitaoce u kriminalne radnje neke, ccc :)) Što se kuvanja tiče, brokoli spremam na pari i gre'ota mi da pasiram ono što samo po sebi predivno izgleda. Salata je ovog puta favorit: pored nje ti i ne treba desert :)

    ReplyDelete
  16. @Бранислава
    Ma, muzika ta je čudo jedno, uklapa se i uz hranu i bez nje. :) Jeste, jak mi je kriminogeni faktor, i verujem da ima i onih "nevinih" koji baš sada po prvi put "skidaju" muziku sa neta. :)) Da, da, za brokole je čist greh ovakva čorba ako su sveži, tj. ako nisu iz zamrzivača. E, da, posle vitaminske bombe, zamisli samo da se ubaštra i neka čokoladna, pa da napravi eksploziju. :D

    ReplyDelete
  17. E, sad, kad spomenu eksploziju (vitaminsku i kalorijsku) meni je morala da padne na pamet i ona "fizička" (koja nema baš nikakve veze sa tvojim postom); znaš, iz "Smisla života" - The Autumn Years :))

    ReplyDelete
  18. @Бранислава
    Hahahahaha, da, ta scena baš otvara apetit.

    ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...