Monday 12 April 2010

Predlog stimulativnih poreskih mera

Šta je porez?
  1. Porez na vazduh – mnogi džabe dišu i sve češće uzdišu, što od muke, što od beznađa, tako da poreska stopa treba da bude progresivna; tip: dišite na škrge i uštedećete.
  2. Porez na nemanje – većina nema, a to je njihov problem što nisu stekli, tako da sistemom velikih brojeva od malih pojedinačnih zahvatanja iz džepova punimo budžet na veliko; tip: niko vam nije kriv što niste rođeni bogati ili pak lopov i kriminalac tj. kontroverzni biznismen.
  3. Porez na korišćenje kreditnih kartica, dozvoljenih minusa i sl. – niko vas nije terao da trošite ono što nemate, da budete alavi i da se luksuzirate, a pošto ionako nemate pojma šta vam sve banka naplaćuje, dodatno opterećenje nećete ni primetiti; tip: razmislite o doživotnom kreditu za refinansiranje poreskih dugovanja.
  4. Višestruki porez prilikom uplata igara na sreću – da li vi stvarno verujete da ćete da dobijete nešto za džabe? Ako verujete, onda je to cena za glupost i to morate bar dva puta da platite, i to unapred, jer vaše nedobitne kombinacije su za državu dobitne; tip: kako došlo, tako i otišlo.
  5. Porez na estetske plastične zahvate iz čistog hira – besni ste što vas priroda nije obdarila, pa još tražite preko hleba pogače; e, to mora da vas košta; država ne vapi za vašim silikonskim sisama i guzicama, ali će rado da zahvati desetak iz rekonstrukcije vaših nedostataka i lečenja kompleksa; tip: ko ume njemu dve.
  6. Porez na dilovanje i uživanje droge – ovo je već diskutabilna i visokoprofitabilna kategorija, jer je država ekskluzivni distributer, tj. tržišni lider, te nije smisleno da sama sebi naplaćuje porez; sitne dilere treba raspaliti po džepu da se ne mešaju državi u posao, a konzumente posavetovati da sami prijave kada se gudraju i to oporezovati u apsolutnom naturalnom obliku, tj. kroz uzimanje dela droge nazad; tip: kadija te tuži, kadija ti sudi.
  7. Porez na podmićivanje – ko u ovoj zemlji nije nikog podmitio (ili pak primio mito) – taj laže!; da se ne lažemo – državi nije u interesu da sitnurija uzima cash, a da ona ostane "kratka"; prema tome, slobodno podmićujte, ali legalno i javno, jer na taj način vi participarate u političkom životu i jasno je da imate STAV; tip: stičete kvalifikacije za narodnog poslanika, jer ko nije umeo da se "ispruži" kad treba, neće umeti ni da "primi".
  8. Porez na smrt – svaki stanovnik da sklopi Ugovor o životnom osiguranju i da korisnici mole boga da tokom perioda trajanja osiguranja, ugovarač skvikne, jer će tako ucveljenim da im "padne" brdo love, a pošto im je palo s neba ima i da plate za to; tip: dok jednom ne smrkne, drugom ne svane.
  9. Porez na život – niko nije tražio da se rodi, a pošto svaki život ima svoju cenu (nije neprocenjiv kao što mnogi misle) i vi ne živite u kosmosu u bestežinskom stanju, već rabite prirodne i ostale resurse zemlje u kojoj i na kojoj živite, to, dragi moji – košta; tip: karma vam kaže da lekcije nisu naučene i da ćete se ponovo vratiti na Zemlju.
  10. Porez na korišćenje društvenih online mreža – uuuuuu, ovo je Meka za uzimanje poreza; pa ko još danas nešto drugo radi na poslu osim što chatuje i špijunira druge?! Dakle, uvesti dodatni poreski namet poslodavcima, jer ko ih jebe što nisu sposobni da to kontrolišu; tip: Facebook ti kaže – imaš 100 novih poziva za prijateljstvo, prihvati ih sve, prekrati radno vreme.
  11. Porez na seks – u vremenima recesije državi je u interesu da vas ona jebe do besvesti u zdrav mozak; samim tim, podstiče vas da se jebete do besvesti, ne bi li se oslobodili stresa; kako god, sve što vredno vežbate u životu, to i naučite; tokom vremena, možete da razmislite o promeni zanimanja i da se priključite radnom kolektivu seksualnih radnika i radnica i da počnete da stičete buduće oporezive prihode pružanjem seksualnih usluga; više seksa = više para za državu; tip: mere štednje – uključite drugi kanal RTS-a i pratite skupštinska zbivanja, opašće vam libido garant; međutim, ukoliko ste perverzni, ovo će za vas biti pravo mesto za orgijanje.
Ukoliko imate ideju koje predloge bi još mogli da uvrstimo, volela bih to i da vidim u komentarima. Ako smo dovoljno kreativni, možemo da pokrenemo i peticiju, pa da podnesemo zajedničke zahteve raznim skupštinskim odborima. :-)) Jer, ceo naš državni aparat je jedna belosvetska kurva, a mi to treba i da podržimo, ali i da izdržimo.

11 comments:

  1. Jao, otvorila si bunar bez dna!
    Svašta mi pada na pamet - od poreza na obrazovanje, koji se i ovako plaća kroz cenu studija, do poreza na neobrazovanje (kad nisi učio, da platiš. Najviše mi se sviđa ovo s opojnim drogama i državmo distributerom, živa istina.

    ReplyDelete
  2. Nagradno pitanje za Milionera, ko je rekao: "Pare treba uzeti tamo gde ih ima najviše - od sirotinje!" ?

    Ali ako pogodite (i dobijete nagradu) morate da platite porez...

    ReplyDelete
  3. Bogami, ja se slažem sa prvim komentarom. Čuće te, pa eto posla poslanicima u skupštini sa novim nacrtima zakona o oporezivanju!

    ReplyDelete
  4. @Milko, nadam se... :-))

    @Kajzere, da, da, porez na neobrazovanje. :-))

    @Miodraže, to je obično u resoru ministra finansija i to bi moglo da ima reperkusije kroz povećanje PDV-a, što očekujem da će se i desiti uskoro. Evo, trčim sad u Poresku da uplatim porez. :-))

    @Amarilis, ma oni ionako ne znaju šta rade. :-))

    ReplyDelete
  5. Pravilno - prvo porez, pa onda nagrada...(tako to kod nas i funkcioniše) Samo što nema ništa od nagrade: tu formulu za zgrtanje para od sirotinje izmislio je ministar finansija luja XIV (ili koji već beše? Onaj što je sazidao Versaj?) Formula se pokazala tako efikasna (naplaćivali su porez na ovsenu kašu kojom se hranila sirotinja)- da se sa uspehom praktikuje i dan danas... Nego, jeste li znali da se Srbima nije nimalo isplatila nezavisnost? Turska država je bila mnogo jeftinija...

    ReplyDelete
  6. Hmmm, ja bih se stvarno založila za uvođenje poreza br. 3, 4 i 5. S tim što bih kod 4 dodala kladionice (ili potpuno zamenila umesto igrara na sreću).

    I uvela bih porez na bespotrebne, a preskupe stvari (trebalo bi još da dodatno formulišem ime poreza), kao što je npr. posedovanje džipa u gradu (koj' će ti?)...

    ReplyDelete
  7. Ajde priznaj fino da `oćeš da te postave za guvernerku Narodne banke, pa im se sad šlihtaš :p :)))

    ReplyDelete
  8. @Miodraže, jeste, kod Turaka su se znala "pravila igre", a ovde se ta pravila prečesto menjaju.

    @Merkat, slažem se sa tobom za kladionice. :-) Plaćanje previsokih cena za luksuznu robu u ekonomiji zovu "Veblenov efekat" i tu je specifično da što je cena veća, to je i tražnja veća. Logično, to je cena za snobizam. Naravno, to treba oporezovati.

    @Milko, opet si me provalio. :-)) Takoreći sam idealan kandidat jer imam gomilu teorijskog znanja, ali ne i praksu. ;-)

    ReplyDelete
  9. Opasna si ti mala... Osećam da ćemo te videti za par godinica u skupštini, ozbiljno... :)))

    Ali kada sam čula - porez na kućne ljubimce!
    Ko veli kad u Kini plaćaju porez na ljubav prema deci što ne bi i ovde na ljubav prema životinjama. Ako hoćeš da voliš ili budeš voljen - plati. Da je bar zagarantovano, pa i ja da dignem kredit... xD

    Tuzno

    ReplyDelete
  10. Kako da ne, baš mi je mesto tamo. :-P Mene je i podstakao taj "genijalni" harač na kućne ljubimce da napišem ovaj post. Stvarno je to žalosno. Kad pogledam da sam sve životinje koje sam do sad imala, uzela sa ulice, pa i moju mačku sadašnju i da hranim još nekoliko mačaka, pa država meni treba da plati za sve to, da im 'bem mater.

    ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...