Wednesday 21 April 2010

Diktatura odabranih odbranjenih

Te davne 1982. godine član VIS Idoli Srđan Šaper je povodom objavljivanja albuma Odbrana i poslednji dani izjavio da njega na tom albumu zanima pre svega odnos prema autoritetu, odnosno da ga je autoritet oca uvek više zanimao od pitanja sistema. A sad da poslušamo singl iz 1980. godine Retko te viđam sa devojkama, (u produkciji Gorana Bregovića) za koju se na mnogim forumima može naći podatak da je posvećena Borisu Tadiću, tako da ja to nisam izmislila, tako pričaju ljudi.



Međutim, vremena su se promenila, pa je pitanje sistema izgleda počelo da biva sve interesantnije. To je samo jedan od primera da su pojedini pripadnici novog talasa postali svoji najveći protivnici, jer oni su deo establishmenta (mislim na Krstića i Šapera). Tako mi sada živimo u eri šaperizacije na više nivoa, počevši od savetodavnih aktivnosti drugu predsedniku koje pruža Krstić (da ga jebem, koje to savete?!?!), a tu poziciju je nasledio od Šapera veličanstvenog; te preko marketinških, PR i sličnih usluga koje pruža Šaperova firma McCann Ericksson (+ još 1+1 pravno povezano lice); do fine pozicije predsednika UO Beogradske filharmonije; a i dobitnik je Oskara popularnosti za 2009. godinu. Koje popularnosti i za šta? Kad može ba(n)d Van Gogh da bude R'N'R band godine, šta ima da se čudimo onda. "Mama, da li ovo je kraj o kom si pričala?"

16 comments:

  1. Vidiš, ima to sve nekog svog smisla..mislim, svo to kontinuirano propadanje. Ti bendovi..domaći, k`o biva, rok bendovi..pa to je potpuno smeće. Orgazam, Idoli, Azra..katastrofa. Ako su te grupe slušali oni napredniji u tim starijim generacijama, onda je ovo zaista anus kosmosa :)

    eeee...jedan je David Bowie :D

    ReplyDelete
  2. Ma idi, nemoj da pričaš, ova stvar bila posvećena Borisu!?! Vauuu!

    Vremena su se definitivno promenila i tu nemam šta da dodam, fotka sve govori.
    A što se tiče prethodnog komentara, svako vreme ima svoju muziku a koji deo tela kosmosa to ispadne za sledeće generacije, vreme pokaže ....

    ReplyDelete
  3. @Milko, ja ne mislim da je cela (ex yu) r'n'r scena totalno đubre, ali dobro, različiti su ukusi, uz full respect za Bowie-ija. :-)

    @Amarilis, svašta se priča, tako da... Opet, teško je raspravljati o ukusima... :-)

    ReplyDelete
  4. Pa i nije cijela, evo Yu grupa je izuzetak :)

    ReplyDelete
  5. Bio sam na par koncerata Idola... Sećam se tog Krstića. Nije znao ništa da svira, ni da peva, a osim sluha, izgleda mu je falio i osećaj za ritam. Uglavnom je "kobajagi" drndao daire, a mislim da su ga upozorili da se drži podalje od mikrofona... Ali izgleda je i tada imao neka specijalna znanja (zašto bi ga inače držali u bendu?) Kad malo razmislim - jedan njihov "roudi" je bio pljunuti Djilas...

    ReplyDelete
  6. A ovo je za Milka:

    http://www.youtube.com/watch?v=fAPXO5q55aE

    (da vidi da ima još MNOGO izuzetaka)

    ReplyDelete
  7. @Milko, ma da... :-)

    @Miodraže, pa "držali" su ga zbog njegove "lepote", buaaaaa.
    Šta bre za Milka, Ekatarina Velika je moja omiljena grupa. Nisam htela da ih favorizujem i dobro je da ih Milko nije pomenuo (do sada) u negativnoj konotaciji. :-))

    ReplyDelete
  8. hahahahahahahahahhahaha :))))))

    E, vala, Miodraže, svaka ti dala :)))) Nasmijah se najžešće u posljednje vrijeme na ovaj tvoj prvi komentar :))) sjajno, čovječe, kakav Tito, tebe od sad guramo za maršala ;)))

    Eeee..vas dvoje, kad `oćete da čačkate mečku :))) (btw, kako se na engl. kaže `čačkati mečku`-chachking machking :))), ne volim ni EKV :P

    al` dobro, evo još jednog izuzetka ;)

    http://www.youtube.com/watch?v=D9w6SEtkeug

    ReplyDelete
  9. @Milko ili Mićo, a ti čika Miki feldmaršalu da mu svaka da! A meni svaki da da? Seksisto jedan! :-))))))))) Za EKV ću ti teško oprostiti. ;-P

    Čačkati mečku = fooling around a she-bear :-))

    A za tebe jedna pesma. :-) Jebote, pravimo Fontanu želja, čestitki i pozdrava. Navali narode! ;-)

    ReplyDelete
  10. hehe, za tebe mogu da sam i Miki, bejb :)))

    Ajde dobro, ne šizi..i tebi svaki da da :))))

    A ti biraj ;))

    Teško ćeš oprostiti..sorry, to mi izgleda kao da zapravo kažeš da ti moram sad malo ugadjati, pa ćeš onda da oprostiš :))) ne može, bre!! :))))) balkanac, ja :)))

    ajd dobro..može i Atomsko sklonište ;)

    ReplyDelete
  11. Ooooo, Miki, babe dobro zvuči. :-)) Al' ništa bez ugađanja. :-P

    ReplyDelete
  12. e j*bg Zverko, vidiš čovječe da ću te ukrotiti kako sam krenuo, grebi više :))))

    ReplyDelete
  13. Ti me baš cimaš za poganu jezičinu i izazivaš... :-))

    ReplyDelete
  14. ma da, bezobrazan sam k`o pašče, pa šta ćeš..:))))

    ReplyDelete
  15. Još juče pročitao tekst,ali nisam stigao da zakitim komentarom. Zanimljivo to za Borisa, ne bih se iznanadio da on voli lepe dečake (a Šaper se skenjao što Boris ne misli da je on lep).
    Juče slušao neke stare pesme Riblje čorbe.Ponekad slušam i stari Vang Gog, ali mi se prevrće stomak kakvo je to đubre postalo, o Čorbi da ne pričam.Kod nas,valjda svako ko doživi uspeh mora da se pokvari, to mu već dođe ko šablon, tako da se ja nadam da nikada neću biti nešto posebno uspešan :)).

    ReplyDelete
  16. Kad pogledaš, kod većine bendova, prvi album je sjajan, a posle kreće sunovrat u komercijalu.

    ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...