Monday 20 September 2010

Kupujem bure za kupus od 80l

Naslov sve govori, ne moram ništa više od toga da napišem. :) Javite ako znate gde ima da se kupi i naravno, da nije second hand i da ga ne jurim van Beograda. I da nije made in China (bilo kao uvežena sirovina, bilo kao gotov proizvod).

Kako stvari stoje, na tržištu trenutno nije moguće naći bure za kupus te litraže. Ima od 60 l i ima od 120 l, i ima nekih drugih gabarita. Prošlogodišnje bure već pomenute tražene litraže je završilo u kontejneru, jer se potklobučilo na dnu, pa je počelo da se njiše ko klatno i postalo nestabilno. Znači, pitanje je zašto ga nema ove godine?

Svi domaćini i domaćice koji neguju tradiciju kiseljenja kupusa znaju da u bure staje prosečno upola manje kilograma kupusa nego što mu je litraža. Ko nije znao, sad zna. I zato meni nije svejedno koliko ću bure da kupim.



Usput, a na savet plastičara (tj. onih koji prodaju proizvode od plastike) zvala sam naše (ili njihove) megamarkete da se raspitam za stanje na lageru.

Kao zanimljiv, izdvojila bih razgovor sa osobom koja se javila na telefon u Tempu na Vilinim vodama.

Osim što sam saznala da imaju buriće od 50l i 200l, ženska osoba je pitala onako polustidljivo: "A zašto vama treba baš bure od 80l?"

Kažem, to mi je onako, taman za količinu kupusa koju hoću da ostavim.

Ona se izvini na (intimnom???!!!) pitanju i reče: "A ja sam mislila da vam ništa ne bi smetalo da uzmete veće, pa da stavite i turšiju i kupus zajedno!"

Nisam ništa komentarisala kako se materijal za turšiju i kupus za kiseljenje ne turaju u isto bure, već sam se zahvalila i spustila slušalicu.

Usput sam pomislila nešto. Pošto sad ima gomila tih besplatnih telefona (0800), predlažem ljudima koji vole da ćaskaju da iskoriste tu priliku. Ništa ih neće koštati, a mogu da drve do prekosutra. :)

P. S. Da, kad sam već pomenula turšiju, godinama već ne mogu da nađem na pijaci prave, pravcijate paprike turšijare. Any idea?!

+++Anketa o održivosti kiseljenja kupusa na ovim prostorima

Da li kiselite kupus (ove godine)?
Da, kao i svih prethodnih
Da
Ne
Ne pada mi na pamet
Bih, ali nemam uslove za to
Ne volim kiseli kupus
Ne, jer kiseli kupus jedem samo na slavama i po kafanama
Ne, ali zato pravim ajvar
I kupus, i kornisone i sve redom kiselim...
Ne, uglavnom kiselim noge u lavoru
Da, i ovo mi je prvi put da to radim
  
pollcode.com free polls

11 comments:

  1. U, Zverko, baš te neće. Ma šta fali tom od 120l, ostaviš neku glavicu i više, posle možeš i da uvaljaš na pijaci, nije to jeftino, posebno ako je dobar kupus.Jedan lik je napravio veeeliki biznis od izvoza kiselog kupusa u inostranstvo.
    A ta št ti je rekla da staviš turšiju i kupus zajedno, očigledno nije iz domaćinske porodice, Bože, šta sve neću da čujem ovih dana!

    I samo još nešto paprike za turšiju ima, ali da nađeš seljaka koji prodaje SVOJU robu na pijaci (što je ravno traženju igle u plastu sena).Moj ćale poznaje nekoga,pa ode kod njega kući i kupi papriku.

    ReplyDelete
  2. Mozda nesto cudno to zvuci, ali drago mi je sto mislis o kiselenju kupusa:)
    Znaci biće bolje;)(to je moja licna teorija).
    I ja volim kiseli kupus, samo kod nas se ne stavlja cele glavice kupusa, nego rezani? kupus za sargarepom i kimom?(pozajmila sam "drugarici" pre deset godina moj recnik:(
    Malo drugaciji ukus, ali isto dobar.

    ReplyDelete
  3. @Kajzeru, dobra ti je ova ideja da valjam kiseli kupus na pijaci. Da doakam lenjim domaćicama, ccccc. Moraću da uzmem visak pa da tražim seljaka koji ima svoje paprike. :)

    @Sonia, ma mislim ja i na kiseljenje kupusa, a još više na ajvar i pinuđur, ali s tim ne mogu da se zajebavam u kućnim uslovima, tj. suviše sam lenja za to. Taj rezani kupus o kome pričaš je - ribanac. I mogu ti reći da mi zvuči dobro kombinacija kupusa i šargarepe sa kimom. :) Nemoj da se uzbuđuješ za rečnik, dobro pišeš. :)

    ReplyDelete
  4. Не разумем се баш пуно ни у буриће ни у купус ни у паприке туршијаре... Мада волим да једем то све (осим бурића?). Дакле, немам савет, само обичан непотребан коментар.

    Лепо си приметила да постоје ти зезафони помоћу којих можеш да се испричаш с људима кад ти је досадно. Можда то пробам некад, нпр. да зовем Кока-колу и да питам неке глупости (иначе не пијем дотично пиће).

    Иначе ме незнање особе са којом си разговарала готово и не чуди, мада ме ужасава помисао да је све више оних који не знају неке такве, уобичајене ствари. Не знам који би то прут помогао да се они који их нису васпитавали (а требало је) прописно казне.

    Толико од мене понизног, наставите са уобичајеном дискусијом :)

    ReplyDelete
  5. e, svaka ti čast! ja se svake godine spremam da kiselim kupus (ribanac, naravno), ali uvek se nađu neka "preča posla", pa se grebem od mame; evo jedne anegdotice sa pijace (ispričao mi poznanik): žena tovari u kesu kiseli kupus novoj mušteriji i naiđe na miša u buretu (otkud miš, nemam pojma); brzim pokretom ruke baci sebi iza leđa dotičnu životinjicu i reče: "Pih, još jedan lorber!" (tj. lovorov list) - da nasednu naivni (bilo na miša ili lorber)... svašta!
    srećno u traženju adekvatnog bureta! :)

    ReplyDelete
  6. @ToMCee, nemoj da si toliko strog prema blaženom neznanju, cccc. Zamisli da kreneš da smaraš ove iz Coca-Cole sa pitanjima o aspartamu u Coca-Coli Zero i tako to. Ili, da smaraš pivare u vezi pitanja za pivo (računam bliskija ti je tema :)), koju vodu koriste, da li je istina da plivaju pacovi po kazanima i tako to. :)

    @Br., to je bre sizifovski posao. Treba rendati kupus za ribanac. Računam to je više za snažnu mušku ruku. ;)
    Ukiseljeni miš. Fuj. Al' se tetka snašla i pretvorila ga u lorberov list.
    Nego, izgleda da ću morati da kupim bure od 60l, nigde nema od 80l.

    ReplyDelete
  7. Могао бих да пробам и ово са пиварама... Пацови су кул. Да сам пацов, не бих био овако мршав :D Сад си ме заинтригирала, мораћу још мало да проучим пацове, да видим како реагују на алкохол исл.

    ReplyDelete
  8. Anketa za tebe :)
    Mora da si ovu nestandardnu meru od 80L izabrala: 1.da podigneš adrenalin ukućana na nivo trilera
    2.da imaš dobro opravdanje ako se kupus ne ukiseli kako treba
    3.da umesto svog kupusa isti uzmeš od mame
    4.da unapred najaviš da preferiraš turšiju, al eto kad se mora...
    5.drugo

    Btw. http://www.plastikanv.com/burad.htm

    ReplyDelete
  9. @ToMCee, Alcohol drinking behavior in experimental animals depends on the age of alcohol drinking onset. [link] :D

    @Miljana, da ti odgovorim na upitnik. :)

    1. Osim ako mački smeta, ali nisam primetila do sada.
    2. Nisam razmišljala tako, ali dobra ideja.
    3. To je uvek izvodljivo.
    4. Ne volim turšiju
    5. Volim ajvar i pinđur i kisele krastavce i pečene paprike (slatke, ljute)... :)
    Pogledala sam sajt, sve imaju malu burad za ostavljanje zimnice. Taman za turšiju. :) A i zgodna im je geografska lokacija za kupovinu, posmatrano iz BG-a. :)

    ReplyDelete
  10. Nova Varoš!!! Šta je to za jednu domaćicu ;) pihh

    ReplyDelete
  11. @Miljana, za pravu ništa, al' za mene, uau... :)

    ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...