Friday 14 May 2010

Svetsko takmičenje iz poznavanja gramatike engleskog jezika

Pre nego što nastavimo sa zajebancijama, da se pozabavimo malo edukacijom. Izvini Amarilis što ti se mešam u engleski pos'o, al' ovo je stvarno super informacija. I tvojim studentima će biti interesantno. :-)

Cambridge University Press organizuje takmičenje studenata engleskog jezika na svetskom nivou, a povod je 25-ti rođendan najprodavanije gramatike English Grammar in Use.

Ukupno će biti podeljeno 6 nagrada i samo jedna od tih 6 pripada našem regionu, odnosno regionu Istočne Evrope. Nagrada obuhvata dvonedeljni kurs engleskog jezika u internacionalnoj školi Bell u Cambridge-u, povratnu avionsku kartu ekonomske klase, smeštaj na bazi 13 noćenja, transfere sa aerodroma u Velikoj Britaniji, pojedine obroke, osiguranje i avio takse (osim onih koje se plaćaju u domicilnoj državi). Za britansku vizu se narod snalazi sam.

Krajnji rok za prijavljivanje učesnika za takmičenje je 30. jun 2010. godine. Rezultati će biti objavljeni tokom jula meseca na lokaciji http://www.cambridge.org/elt/inuse/grammarcompetition, a dobitnici će biti obavešteni putem e-maila i imaće rok od 10 dana da potvrde prijem upućenog e-maila.

Učesnici moraju da imaju najmanje 16 godina i da nisu nastavnici ili profesori engleskog jezika. Boravak je u zavisnosti od raspoloživosti kapaciteta škole predviđen u periodu od 15. avgusta do 11. septembra 2010. godine.

Moguće je da jedna osoba samo jednom učestvuje u nagradnom kvizu. Kviz se sastoji od 75 pitanja iz gramatike engleskog jezika po principu zaokruživanja jednog od više ponuđenih odgovora. U toj priči ide po 25 gramatičkih pitanja na 3 različita nivoa znanja: osnovni, srednji i napredni. Na svako od 75 pitanja mora da se odgovori. Najviše šansi da osvoje nagrade imaće oni koji odgovore tačno na što više pitanja u što kraćem vremenskom roku.

Prijavljivanje se odvija online putem na lokaciji http://www.grammarcompetition.co.uk/.

Ako ništa drugo, lepo ćete da se zabavite, a nikad se ne zna, možda i osvojite nagradu.

Pošto ima dovoljno vremena do kraja juna da se uradi test, preporučujem vam da obnovite znanje gramatike, što možete učiniti tako što ćete da kupite knjige English Grammar in Use Intermediate i Advanced ili da ih downloadujete (hvala hackerima na tome :-)).


E, pa narode sigrajte se malo i srećno!

8 comments:

  1. Ej,hvala na informacji koju si nesebično podelila s nama!

    ReplyDelete
  2. Draga moja, samo se ti mešaj, ali to mi nije posao. Strašno bih volela da je moguć masovan odaziv u Srbiji za to takmičenje. Na žalost nije, volela bih da grešim, izviniću se javno u tom slučaju - naš sistem i pristup učenju stranih jezika ne omogućava ništa više sem prosečnih rezultata. Bolji rezultati se mogu ostvariti uglavnom ličnim angažovanjem roditelja u smislu upućivanja dece na dodatno usavršavanje u inostranstvo.
    Ja uglavnom ne mrdnem od osnovnih vremena.
    Ali podržavam u svakom slučaju.

    ReplyDelete
  3. Lepa akcija, tj. takmičenje, ne verujem da ćemo se pokazati sa nekim naročitim znanjem.

    Kada malo bolje razmislim, mislim da bi vrlo mali broj ljudi koji žive na ovim prostorima, odgovorio tačno na 75 pitanja iz srpske gramatike, onda o engleskoj da i ne govorimo. U svakom slučaju ko zna, vredi pokušati. :)

    ReplyDelete
  4. @Kajzeru, hoćeš li da učestvuješ?

    @Amarilis, nadam se da će neko od tvojih studenata da učestvuje. Ovo je odlična prilika da se obnovi i nauči gramatika engleskog jezika. Bože moj, ne polaže se za ocenu, a opet postoji jak motivacioni faktor. :-) Ja ću svakako okušati svoje znanje i sreću. Ali pre toga ću da sednem i obnovim gramatiku, što bih inače teško sebe naterala. :-)

    @Charolija, u pravu si što se tiče srpske gramatike. Evo ja prva mogu da kažem da ne bih odgovorila tačno na 75 pitanja iz sprske gramatike. Zvuči bezveze, ali bolje znam englesku gramatiku, što svakako nije za pohvalu. A kakvi će rezultati biti, to ću znati kad uradim test. :-)

    ReplyDelete
  5. Ja sam već pogledao malo pitanja,deluje prilično lako.Imao sam par grešaka,pa hoću da pogledam malo gramatiku,pa na popravni!

    ReplyDelete
  6. Pa dobro ako si pogledao, reci onda u kom su fazonu pitanja. Daj neki primer.

    ReplyDelete
  7. Podeljena su u tri grupe od početničkog do naprednog nivoa i odgovori su,uglavnom vrlo očigledni, s tim što se boduje i vreme rađenja testa. Ne sećam se sad ni jednog konkretnog pitanja,ali je fora da ubaciš odgovarajuće vreme, rečenicu, predlog i sl. am peace of cake. U ostalom, regaj se sa nekog unknown naloga,pa uradi test i posle se registruj pod pravim imenom ;)

    ReplyDelete
  8. Okay, hvala ti. Takve sorte testove sam radila na faksu. Da, ta varijanta sa falš registracijom može. Nadam se da ne "pamti" IP. :-P

    ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...